Startsida - Nyheter

Kvinnors expertis ska ge jämställdhet på toppen

Feministiskt Perspektiv skrev tidigare om projektet Battle of the numbers, som tillsammans med blivande och befintliga kvinnliga chefer ska ta reda på vilka hinder och möjligheter för kvinnor det finns att nå toppositioner.

En av initiativtagarna till projektet är Cissi Elwin Frenkel, vd och chefredaktör för tidningen Chef. Hon berättar att projektet kommer att följas genom ett antal workshops.

– Kvinnorna och deras ledningar kommer att diskutera vilka möjligheter till förbättring som finns. Kvinnorna kommer att identifiera vilka faktorer som fått dem till den position de är i dag. Ledningarna kommer sen att applicera de erfarenheterna och företagen kan sedan lära av varandra.

Projektet ska landa i ett stort evenemang där företagen kommer att presentera vad de kommer fram till, både för politiker och medier.


Kvinnorna är experterna

Det pratas ofta om vad kvinnor ska göra för att nå toppen. Men männen då?

– Anledningen till att vi vill ha kvinnor som experter är att när människor frågar varför kvinnor inte når samma topplaceringar som män, så frågar jag ’Har ni frågat kvinnorna själva? ’ Det är ju de som vet bäst. Det är inte kvinnorna vi ska utbilda, det är kvinnorna som är experterna och kan berätta vad som ska förbättras.

En sak Cissi Elwin Frenkel, som jobbat med rekrytering själv, märkt är att kvinnor ofta utstrålar dåligt självförtroende.

– Jag har träffat på så otroligt många kompetenta kvinnor som sitter och säger ’det där är jag inte så bra på, det finns andra som kan det bättre´. Hon tror att hon måste ha både hängslen och livrem.


Positiv förändring

Men Cissi Elwin Frenkel har också märkt en positiv förändring vad gäller yngre kvinnor, de står i regel upp för sig själva i högre grad.

– Om jag hör en kvinna som säger att hon inte kan, så lyssnar inte jag på det, menar Cissi Elwin Frenkel. Jag tror helt klart att mycket handlar om vad man har för erfarenhet som rekryterare. Man väljer det man känner till och känner igen.

Det är majoriteten som sätter spelreglerna menar Cissi Elwin Frenkel. – Men arbetslivet ska fungera på bådas villkor. Jag tror mycket handlar om hur det ser ut hemma också. Om vi ska få till förändring måste vi blanda in hela livet.

Cissi Elwin Frenkel har goda förhoppningar om att projektet kommer att få stor genomslagskraft.

– Det är tio topp-vd:ar i landets största företag som gått ut och sagt att det här en viktig fråga. Självklart tror jag att det kommer att hända något.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV