Kvinnor stängs ute från 70 universitetskurser vid 36 lärosäten i Iran. Beskedet kommer efter att iranska kvinnor under flera år gjort bättre ifrån sig på universiteten, skriver brittiska the Telegraph.
Av artikeln framgår att det var betydligt fler kvinnor än män som klarade inträdesproven till universiteten och enligt kritiker oroar det regimen. Det som oroar är utvecklingens sociala konsekvenser, som att kvinnor föder färre barn och avstår från att gifta sig. En utveckling som skiljer sig från den samhällsstruktur som landets religiösa ledare vill se.
Bland de ämnen som kvinnor utestängs från i dagsläget finns engelsk litteratur och översättning, kärnfysik, systemvetenskap och oljeindustrins universitet som finns på flera håll i landet kommer inte att acceptera några kvinnor alls. Flera anger som förklaring att arbetsmarknaden inte efterfrågar kvinnor med dessa utbildningar.
Kritiker menar istället att försvaga feministrörelsen och dess kampanjer mot den religiöst baserade lagstiftningens diskriminering av kvinnor. Människorättsförsvararen Shirin Ebadi har krävt att FN utreder läget. I ett brev till FN:s högkommissionär för mänskliga rättigheter, Naivi Pillay, skriver hon "utestängningen av kvinnor från universiteten är en del av den islamiska republikens politik för att få kvinnorna tillbaka in i hemmen eftersom den inte tål deras engagerade närvaro på den offentliga arenan."
Även iranska parlamentariker har uttryckt kritik, men utbildningsministern, Kamran Daneshjoo, svarar att 90 procent av utbildningarna fortfarande står öppna för kvinnor, och att enkönade kurser krävs för att skapa balans.
The new policy has also been criticised by Iranian parliamentarians, who summoned the deputy science and higher education minister to explain.
Enligt FN:s utbildningsorgan Unesco har Iran världens högsta andel kvinnor på universitetens grundutbildningar och ofta är gör de bra ifrån sig på traditionellt mansdominerade områden som tillämpad fysik och en del ingenjörsutbildningar.