Startsida - Nyheter

Kvinnoteam för hemlösa splittras

I tisdags lade Vänsterpartiet in en protest mot att det särskilda kvinnoteamet i Stockholm har lagts ner.
Samtidigt betonar Inger Åsebo, enhetschef för Enheten för hemlösa att detta inte innebär en neddragning av personal utan istället en spridning av kunskap samt specialisering av socialpsykiatrin.

Efter 18 år har kvinnoteamet i Stockholm lagts ned. Det har drivits av kvinnliga socialsekreterare som haft som huvuduppgift att hjälpa hemlösa kvinnor.

Inger Stark, gruppledare Vänsterpartiet i Socialnämnden tycker att detta är ett bedrövligt beslut.

När socialnämnden sammanträdde i tisdags krävde Vänsterpartiet en utredning av beslutet att lägga ner kvinnoteamet.

– Det måste till en utredning kring detta. Vi är rädda för att kvinnoteamets kompetens kommer att tappas bort, säger Inger Stark.

Ingens ansvar

Under mötet ställdes frågan både till förvaltningen och facken. Där fanns skilda meningar.

– Förvaltningen menade att man på det här sättet kommer att sprida kompetens till hela Enheten för hemlösa. Men facken trodde inte alls på det och hävdade att de socialsekreterare som arbetat på kvinnoteamet redan är splittrade.

Vad är det som gör att ni inte tror att detta kan vara genomförbart?

–Förvaltningen säger att kvinnoteamets kompetens nu kommer att bli allas ansvar. Men vi och facken är rädda för att detta kommer att bli ingens ansvar. Det är ju fortfarande så att det är männens behov som styr på Enheten för hemlösa, säger Inger Stark.

Är detta försvarbart utifrån ett genusperspektiv?

– Nä, jag tycker inte det. Anledningen till att man från början startade kvinnoteamet var ju att enheten för hemlösa insåg att det finns hemlösa kvinnor också och de har sina speciella behov. Nu tar man bort det. Men vi kommer inte att släppa frågan, säger Inger Stark.

Feministiskt Perspektiv kontaktade Inger Åsebo, enhetschef för Enheten för hemlösa för att ställa några frågor. Hon bad att få svara via mejl och skriver så här:

”Tanken är att kvinnosektionens erfarenhet, kunskap och kompetens ska spridas till övriga delar av verksamheten. Personalen som arbetade där finns kvar i olika sektioner på Enheten för hemlösa.

Att vi har inrättat en ny sektion; socialpsykiatri inklusive äldre och funktionshindrade, innebär att vi, speciellt inom denna sektion, får en ökade kompetens kring dessa frågor vilket jag menar kommer våra kvinnliga klienter till godo.

Våra två vuxensektioner handlägger klienter med en beroendeproblematik. Här handlar det alltså om en specialisering inom olika områden.

Vi kommer att följa utvecklingen av omorganisationen mycket noga och bl.a. följa vissa resultat i kontakten med oss redovisat på män och kvinnor.

Vi planerar också en större satsning på en jämställdhetsutbildnig (genusutbildning) som blir obligatorisk för all personal, den kommer att innehålla såväl föreläsningar som, hemlöshet ur ett könsperspektiv, missbruk i ett könsperspektiv.

Föreläsningarna kommer att följas av workshops som kommer att ha ett väldigt konkret fokus på vårt bemötande och vår handläggning ur ett könsperspektiv.

Jag tycker att det är beklagligt att det inte finns ett större utbud av boenden/behandlingshem för kvinnor!”

Vi har sökt Inger Åsebo för att få mer konkreta svar på de frågor vi ställde, utan resultat. Se faktaruta.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV