Startsida - Nyheter

Kvinnovetenskapen vid Åbo Akademi nedläggningshotad

Kvinnovetenskapen på Åbo Akademi hotas lägga ned i samband med att Harriet Silius, professor i ämnet, går i pension senast år 2016. Det här framgår av en artikel på svenska Yles hemsida. Universitetet har presenterat som förslag att inte tillsätta någon ny på Silius tjänst i samband med hennes pension.

– I praktiken innebär det att kvinnovetenskapen läggs ner. Utan en professorstjänst går det inte att handleda forskardoktorander, säger doktoranden Salla Peltonen.

Kvinnovetenskapen har tre fast anställda på Åbo Akademi, de resterande tjänsterna i ämnet finansieras med medel utifrån. Även tjänsten som doktorand och forskardoktor hotas och kan dras in redan nästa år. En professurtjänst inom sociologi är också hotad.

Peltonen riktar stark kritik mot universitetets förslag och har startat en namninsamling i protest. Hon skriver att Kvinnovetenskapen får ta smällen för Åbo Akademis finansiella problem, vilket innebär att den enda svensktalande Kvinnovetenskapen i Finland försvinner. Med namninsamlingen vill Peltonen lyfta alternativa lösningar på universitets ekonomiska problem, för att garantera fortsatt statligt stöd för Kvinnovetenskapen och dess kritiska studier.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV