Startsida - Nyheter

Kvotering till bolagsstyrelser förblir frivillig

Europaportalen rapporterade från mötet:

– Det här är jämställdhet in action. I dag föreslår vi en lagstiftning för att krossa glastaket som håller talangfulla kvinnor borta från toppjobben, sade Reding som tillsammans med den liberale ekonomikommissionären Olli Rehn från Finland, höll ett emotionellt tal för jämställd representation.

Enligt lagförslaget är målet att högst 60 procent av styrelsemedlemmarna i de större börsnoterade bolagen ska vara män 2020. För de statligt ägda företagen ska målet uppnås redan år 2018. Medlemsländerna måste enligt förslaget kräva att företagen inför öppna och effektiva rekryteringsprocesser och vid likvärdiga kvalifikationer ska det underrepresenterade könet prioriteras. Bryter ett företag mot dessa krav kommer sanktioner utmätas.

När det gäller kvotering är det alltså frivilligt, och upp till varje land att bedöma vad som krävs för att nå målet om jämlik representation. Flera EU-medlemsländer är motståndare till kvotering, däribland Storbritannien och Sverige.

– Jag tycker inte att vi ska ha lagstiftande pekpinnar, men däremot tydliga målsättningar, sade näringsminister Annie Lööf (C) om lagförslaget till TT. Samtidigt har det fått ett positivt mottagande från ett flertal ledamöter i EU-parlamentet.

I dag har tolv EU-länder lagstiftning om kvotering för bolagsstyrelser. Frankrike uppskattas som enda land i EU nå målet om 40 procent, utan en europeisk lagstiftning.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV