”Kan man köpa jämställdhet?” och ”Låt inte kön styra sjukskrivningen!” var två av rubrikerna när Sveriges kommuner och landsting presenterade läget för det omfattande projektet Hållbar jämställdhet. Josefine Carnolf var där.
Mellan 2008 och 2013 bedrivs en storsatsning för jämställdhet i landets kommuner och landsting på uppdrag av regeringen. Projektet, som går under namnet Hållbar Jämställdhet, drivs av arbetsgivar- och intresseorganisationen Sveriges Kommuner och landsting (SKL).
En förutsättning för att skapa ett hållbart jämställdhetsarbete brukar vara att arbetet drivs inom ramen för den dagliga verksamheten, av personer som jobbar med styrning, uppföljning och verksamhetsutveckling. 30 november hölls en konferens riktad just till dem.
Med jämställdshetsintegrering
Konferensen ”Effektivitet, kvalitet, jämställdhet!” innehöll sex olika workhops, där konferensdeltagarna fick ta del av olika projekt och initiativ inom jämställdhetsintegrering, vilket är den strategi som staten har valt att arbeta utifrån. Det innebär att ett jämställdhetsperspektiv införlivas i all ordinarie verksamhet.
Under rubrikerna ”Kan man köpa jämställdhet?”, ”Låt inte kön styra sjukskrivningen!”, ”Står kön i vägen för effektivt resursutnyttjande?”, ”Är priset för mångfald att jämställdheten försvinner?”, ”Jämställdheten dör när projektet är slut- eller?” och ”Mäta jämställdhetsarbete – vad tjänar man på det?” fick controllers, ekonomer, upphandlare och politiker ta del av den senaste kunskapen och diskutera hur den kan användas i sina egna verksamheter. De fick även lämna synpunkter på SKL:s fortsatta arbete med hållbar jämställdhet.
Rättvisa, effektivitet och kvalitet
Marie Trollvik, programchef för Hållbar Jämställdhet, betonade flera gånger under dagen att jämställdhet handlar om rättvisa, men också om effektivitet och kvalitet. Sammanlagt har 72 kommuner, landsting och privata utförare fått ta del av projektpengarna som alltså ska leda till mer effektiva, kvalitativa och jämställda verksamheter.