Startsida - Nyheter

Lapplandsupproret samlas

Glesbygdsområdena i norra Sverige har drabbats hårt när landstingen under de senaste åren genomfört omfattande nedskärningar av sjukvården. Det är indragna ambulanser, nedlagda läkarjourer på kvällar, nätter och helger och borttagna akutplatser på vårdcentralerna. I veckan upptäckte doroteaborna att även apoteket var i farozonen.

Men i takt med nedmonteringen av sjukvården har också protesterna ökat. Mest känt är Doroteaupproret, där ortsborna har ockuperat sin sjukstuga i protest mot att landstinget har lagt ner akutvården på kvällar och helger och samtidigt dragit in ambulansen i näraliggande Åsele. I förra veckan passerade ockupationen 100 dagar, men doroteaborna har inga planer på att ge upp. I Arjeplog finns nätverket Läkare till Lappmarken, i Kalix finns Aktionsgruppen för bevarandet av Kalix sjukhus, och på flera andra orter i Sveriges fyra nordligaste län – det vill säga Norrbottens, Västerbottens, Jämtlands och Västernorrlands län – finns aktivister och aktionsgrupper av liknande slag.


Lapplandsupproret

Häromveckan bildade flera av dem det gemensamma nätverket Lapplandsupproret, som i helgen håller sitt första stora möte i Arvidsjaur. Birgit Lindberg, före detta lärare och kommunpolitiker, är en av initiativtagarna. Hon bor mitt emellan Arjeplog och Arvidsjaur, och konstaterar att akutjouren har lagts ner i Arjeplog samt att Arvidsjaur inte har någon läkare längre.

– Nedrustningen av sjukvården är skamlig och det är fruktansvärt att folk ska behöva dö för att landstingen ska spara pengar, säger hon till SVT:s Västerbottensnytt.

Monica Thelin i Lycksele är en annan av initiativtagarna till mötet. Hon säger till Västerbottens-Kuriren att tanken med Lapplandsupproret är att de tillsammans ska kunna få politikerna att ändra sina katastrofala beslut. Nu ska aktivisterna planera framtiden under helgens möte.

– Där ska vi dra upp riktlinjer, strategier för se till att våra röster hörs.

Planer finns på att lyfta frågan om nedskärningarna inom vård och omsorg, inte bara till riksnivå, utan även till EU-nivå. Lapplandsupproret anser att nedrustningen av akutsjukvården är ett hot mot patientsäkerheten, och att alla måste ha lika rätt till en rimlig vård.

Simone Granberg är aktivist i Doroteaupproret och en av dem som ska till Lapplandsupprorets möte i helgen.

– Gör vi ingenting nu kommer det att bli fler neddragningar i inlandet, då blir det hälsocentralerna och tandläkarna, säger hon till Piteå-Tidningen.




Simone Granberg från Doroteaupproret är en av de aktivister som ska träffas på Lapplandsupprorets möte i helgen.
Foto: Doroteaupproret.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV