Dilma Rousseff och Cristina Fernández de Kirchner vill inte längre betraktas som snälla flickor. Som presidenter av Latinamerikas största länder, Brasilien och Argentina, representerar de hundratals miljoner invånare. De deltog i ett möte där både Nord- och Sydamerikas nästan alla länder fanns på plats, undantaget Kuba och Ecuador. Kuba hade inte fått någon inbjudan och Ecuadors president, den populära och progressiva Rafael Correa vägrade att delta om inte Kuba fanns på plats.
Han hävdade bestämt att den amerikanska blockaden mot ön, som pågår sedan sextiotalet, bryter mot alla internationella överenskommelser och borde upphävas omedelbart.
Tuff debut
Det var första gången presidenten Barack Obama var på plats och han fick det hett om öronen, nästan varenda latinamerikansk president refererade till USA:s ansvar för kontinentens fattigdom och underutveckling. Det blev ett postkolonialt möte där USA anklagades för girighet och plundring av råvaror.
Obama satt vid samma bord som den uruguayske presidenten José Mujica, en gammal gerillakämpe som vägrar att bära slips och som bor kvar på en liten gård utanför Montevideo. Han ger bort tre fjärdedelar av sin presidentlön till en fond som ska stödja kollektiva projekt.
Obama lät hälsa via tolken att han beundrade Mujicas konsekventa hållning och ödmjukhet.
Dilma Rousseff besökte Tyskland förra månaden och sade att både Europa och USA bar ansvar för valutakrisen och devalveringen av de mindre ländernas valutor. Genom att spekulera med både dollar och euro och tvinga alla andra att acceptera dessa valutor som universell standard tvingar de fattigare länder att ge upp sin egen valuta.
Cristina Fernández nationaliserade i dagarna Argentinas statliga oljebolag, YPF, som i sin tur hade en överenskommelse med det spanska Repsol. Just nu hotar Spanien med att bryta allt samarbete mellan Argentina och Spanien.
Dilma och Cristina vill skapa ett nätverk som kan skydda Sydamerikas enorma reserver av resurser. Just nu har Brasilien upptäckt gigantiska mängder av naturgas och olja vid kusten. Barack Obama erbjöd genast amerikansk teknologi för att exploatera det mot en del av den färdiga produkten.
Markerade missnöje
Men Dilma Rousseff är hårt pressad av en inhemsk opinion som inte vill att landet ska tömmas på råvaror. Giriga företag har redan skövlat urskogen i Amazonas under många år och landets urinvånare kräver beskydd av sina gamla jaktmarker.
Malvinas eller Falklandsöarna var också en sten i skon för Cristina Fernández de Kirschner. Hon ville att mötets slutdeklaration skulle understryka att Malvinas är en del av Argentina och att alla engelska anspråk över öarna bara är kvarlevor av en kolonial tankegång.
Men hon fick inte mötet med sig och åkte därifrån tidigare, för att markera sitt tydliga missnöje.
Latinamerika är en kontinent som är kvar i den koloniala myten och det kommer att ta år innan en postkolonial diskurs växer fram.