Startsida - Nyheter

Liberia: Ingen ljusning för hbt-personer

De senaste veckorna har ”homosexualitet” uppmärksammats stort i liberianska medier. Debatten började efter att USA och Storbritannien antog biståndspolicys om hbt-personers rättigheter vilket i Liberia tolkades som utpressning.

Vid en pressträff i Genève förklarade en nyutnämnd talesperson för Liberias president, Ellen Johnson Sirleaf – som i december mottog Nobels fredspris för sitt arbete för fred, demokrati och mänskliga rättigheter – att varken regeringen eller presidenten kommer att skriva under något lagförslag som avkriminaliserar homosexualitet, även om landet skulle gå miste om bistånd.

Liberia kriminaliserar, liksom flera andra afrikanska länder, samkönade sexuella handlingar både för män och kvinnor. I Liberia finns inga lagar mot diskriminering på grund av könsidentitet eller sexuell läggning. Det finns heller inga lagar kring erkännande av könskorrigering.

Straffskalan kriminaliserar människors kärleksliv med mångåriga fängelsestraff och sätter stopp för en rad andra reformer om rättigheter som tillgång till hälso- och sjukvård. Aktivister berättar hur hbt-personer blir åtalade och dömda till årslånga fängelsestraff, och ofta utsätts för utpressning och godtyckliga arresteringar.

Aktivister i Liberia är oroade:

– Vi arbetar i en hård miljö med ökande andel hatbrott, fall av utpressning och sexuellt utnyttjande. Det finns inga lagar som skyddar våra grundläggande mänskliga rättigheter, säger hbt-aktivisten Teah Wright.

I en internationell stödkampanj skriver Stephanie C Horton, professor vid universitetet i Columbia och Baltimore att ”om President Ellen Johnson Sirleaf verkligen vill klä sig i stil med en kung eller Mahatma, så är det dags för henne att välja en annan väg”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV