Startsida - Nyheter

Ljusglimtar i sportmörkret

Hur är det egentligen med jämställdheten inom svensk idrott? Inte så där jättebra kan en ganska snabbt konstatera.

Det är bara några dagar sedan TV4 tog fram nya siffror som visar att det fanns mycket få kvinnliga ledare inom Svenska Fotbollsförbundet. Detta trots fina ord om jämställdhet och värdegrund. Och det är långt ifrån det enda exemplet.

Även om det är lätt att deppa finns det ljusglimtar i mörkret. Ett sådant är projektet ”Tänk jämt” som Södermanlands Idrottsförbund drog igång 2010 och som finansieras av Allmänna Arvsfonden.


Jämställdhet på ledarutbildningar

En viktig sak har varit tanken att jämställdheten måste in i verksamheten och inte löpa som ett parallellt spår. Därför har arbetet riktat sig till båda unga idrottsledare och till styrelsemedlemmar i de föreningar som deltagit.

– På så sätt har vi nått hela föreningen. Vi har också sett till att få in jämställdheten på alla ordinarie ledarutbildningar och kurser. Det har vi märkt har varit en stor framgångsfaktor istället för att hålla separata jämställdhetskurser, säger Love Schwartz som är anställd av Södermanlands Idrottsförbund som projektledare.

Begrepp som genus och jämställdhet brukar ibland väcka mycket motstånd. Har ni märkt något av detta?

– Vi har inte haft några sådana problem. Jag tror att i en del av de mindre orterna är det mer traditionellt än i Stockholm, men jag kan inte säga att motståndet är större där.

Så vad har då hänt sedan starten rent praktiskt?

Love Schwartz berättar om flera positiva exempel. I en av kommunerna har en gymnastikförening har dragit igång killgrupper. På en annan ort har en simklubb sett över sin låneutrustning och insåg då att de bara hade simfötter från storlek 43 och uppåt att låna ut.

Och flera föreningar har nu på allvar börjat arbeta för att få jämnare könsfördelning i sina styrelser.

– Jag tycker verkligen det har hänt saker, både på tankestadiet och rent praktiskt. Allra mest ramgång har vi haft i Gnesta och Eskilstuna där kommunerna också jobbar aktivt med jämställdhet, deras stöd har betytt mycket.


"Förstå vad jämställdhet är"

Helgen 19–20 oktober träffas många av de ungdomsledare som varit med i projektet för något som i projektbeskrivning kallas för avslutningskonferens. Men Love Schwartz ser det hela egentligen som en kickoff för framtida arbete.

– Självklart ska vi fortsätta det här arbetet. Vi har redan nu ett nytt projekt på gång med några av de närliggande distrikten. Det kommer att handla om jämställdhet men också om mångfald. Då ska vi inrikta oss på dem som utbildar föreningen.

Till sist, vad skulle du ge för tips för andra som vill arbeta med jämställdhet inom idrotten?

– Först och främst bör man ta reda på och förstå vad jämställdhet är, det handlar inte om att tjejer ska få fördelar som en del verkar tro. Är man en större förening tycker jag 3R-metoden är bra, är man en mindre förening tycker jag man ska börja med att lyfta frågan och se över hur det ser ut med könsfördelningen när det gäller aktiva, ledare och i styrelsen. Det är en bra början.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV