Startsida - Nyheter

Löneuppror fortsätter – trots kompakt motstånd

Nyutexaminerade sjuksköterskestudenter har krävt ingångslöner på 24 000, men bland de 21 stora sjukhus som SR Ekot har kartlagt ligger ingångslönerna på mellan 21 000 och 22 000 kronor. Några av sjukhusen har individuell lönesättning.

Kampen för höjda ingångslöner dock inte varit resultatlös, påpekar Ulrika Blumfelds, en av de drivande i studentprotesterna. Till tidningen Vårdfokus säger hon att flera har lyckats få höjda ingångslöner, framförallt inom geriatriken, psykiatrin och inom kommunerna samt även på storsjukhusen. Några har lyckats förhandla sig till 24 000, i enlighet med studenternas krav. Själv har Blumfelds arbetat inom geriatriken på Sabbatsbergs sjukhus i Stockholm i sommar, med en lön på över 24 000 kronor.


Skapat debatt

Därutöver har upproret skapat en debatt om lönerna, menar hon, vilket också var ett viktigt syfte med upproret. Enligt Ulrika Blumfelds kommer kampen att fortsätta tills landstingen går med på kraven. Hon poängterar att det inte går att förändra lönestrukturer över en natt.

Många sjukhus har haft svårt att rekrytera tillräckligt många sommarvikarier och flera säger till Ekot att sjuksköterskornas löneuppror är en av orsakerna. På Karolinska universitetssjukhuset i Solna och Huddinge skulle det ha behövts ytterligare 100-150 semestervikarier, enligt chefläkaren Ann-Britt Bohlin.

– Det har ju lett till att vi inte kan ha lika många vårdplatser öppna som vi hade planerat från början. Det i sin tur har ju lett till dels att vi har behövt ställa in all medicinsk behandling som kan vänta utan risk för att patienten tar skada av det. Det andra är att vi har överbeläggningar på våra vårdavdelningar, säger Ann-Britt Bolin till Ekot.

Vårdförbundet är kritiska till att sjukhusen vägrar anställa tillräckligt många sjuksköterskor samtidigt som flera sjukhus dras med problem som underbemanning, stressad personal och överläggningar, skriver Vårdfokus.


"Fel på lönestrukturen"

Ann-Britt Bohlin förklarar i Ekot att om sjukhusen gick med på studenternas krav skulle hela lönestrukturen förändras, med risk för att erfarna sjuksköterskor skulle sluta. Men Vårdförbundets vice ordförande Pia Arndorff menar att detta argument visar att det är fel på lönestrukturen.

– Tillgång och efterfrågan, som normalt styr marknaden, tycks inte gälla för våra yrkesgrupper. Men det här är något som sjukhusen själva har skapat, genom att år efter år strunta i att satsa på en vettig lönestruktur. Jag har förståelse för att man inte kan göra allt samtidigt, men det är viktigt att visa en god vilja, att visa att man vill ändra på sikt, säger Pia Arndorff till Vårdfokus.

Den 24 oktober planerar studentupproret att hålla en manifestation för högre ingångslöner på flera platser runt om i landet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV