Vi träffar Gunilla Sköld Feiler i hennes hem och när vi börjar tala märks det att hon har tänkt till kring varje liten detalj. Allt med ett tydligt klassperspektiv.
Idén med lotteriet föddes med tanken att belysa konst i samband med aktivism snarare än att kalla det för konst-aktivism, vilket är skillnad.
– Det finns gott om hierarkier inom konstvärlden. Det är där kapitalismen visar sig i sin renaste form, säger Sköld Feiler.
Hon berättar att det handlar om värde och efterfrågan, där värdet på konstnären är status. Många aktivister känner sig inte hemma i konstvärlden och vice versa. Därför kämpar hon för att sammanföra dessa två som Gunilla Sköld Feiler menar ändå har mycket gemensamt.
– Ambitionen med Tegen 2 är att bryta upp gränser mellan grupper. Att mötet ska bli utmanande och ömsesidigt. Det är också otroligt viktigt att inte överlåta konsten till politikerna, då det utarmar både konsten och politiken – de behöver varandra.
Kostar pengar
Gunilla Sköld Feiler säger att detta inte är en snabb process. Det finns misstro från båda hållen. Inte minst från konstnärer vilket går tillbaka till 70–talet, då konsten fick stå tillbaka för budskapet.
– Vissa har tyvärr inte kommit över den baksmällan, säger hon och fortsätter:
– Det är viktigt att inte det ena sker på bekostnad av det andra.
Men åter till lotteriet. Vinsterna är skänkt konst från konstnärer med olika inriktning och rankning på konstmarknaden som till exempel Karin Mamma Andersson, Klara Kristalova, Lars Lerin och Kerstin Hansson. Även blandningen bryter mot konstvärldens gränsdragningar och "stalltänkande".
En lott kostar 100 kronor och för det vinner man ett verk. Hittills har Tegen 2 haft två visningar, där man kunnat köpa lotter. Samtliga intäkter går som sagt oavkortat till Ship to Gaza. Ingen som arbetar med detta tar ut några pengar.
– Hittills har Tegen 2 haft två konstvisningar, där man kunnat köpa lotter. För Ship to Gaza drar pengar. Drivmedel, besättning, mat, ja de behöver varje krona som rullar in, men alla aktivister arbetar gratis förstås. säger Gunilla Sköld Feiler.
Mycket står på spel
I natt väntas Ship to Gaza närma sig det infekterade området där den israeliska militären troligen kommer att stoppa skeppet och borda dem till förvaret i Ashdod.
Hur går dina tankar kring detta just nu?
Gunilla Sköld Feiler drar fingrarna genom det långa silvergråa håret. För första gången under intervjun kommer svaren inte på momangen, så där tryggt med en total självklarhet som intervjun fram till denna tidpunkt förlöpt.
– Det känns som att det är mycket som står på spel. Ship to Gaza är ju en solidaritetsaktion. Om de skulle komma fram så skickar det ett otroligt starkt budskap till hela världen. Till alla makthavare och politiker som inte har agerat eller agerar. Gazaborna hoppas. Jag känner med deras hopp. Men jag är också realistisk.
Hon har väldigt svårt att tro på att Israel kommer att låta Ship to Gaza nå sitt mål. Att de skulle acceptera, bara stå där och titta på.
– Om de mot all förmodan skulle göra det så är det en seger för Israel också. En seger över sig själva.
Utveckla detta?
– De har då övervunnit sitt reflexmässiga agerande, det är ju en slags seger, att kunna visa världen att de kan skilja på fredlig protest och fiender med ont uppsåt. Samtidigt som det inte finns, vad jag förstår, något som helst hinder för Israel att fortsätta blockaden, även om Estelle når fram. Men i vilket fall kommer opinionen att växa sig allt starkare och Ship to Gaza inspirera till nya aktioner också på andra håll i världen.
Tror du det kommer att dö folk nu, som det gjorde första gången, då nio aktivister fick sätta livet till.
– Nej, jag tror inte att Israel "skjuter sig i foten" igen. Besättningen har också övat på passivt motstånd. Men det krävs stenhård disciplin. Både mentalt och fysiskt. Tänk dig att krigsutrustade militärer, med vapen i sina händer sliter i dig och hotar och agerar med våld. Hur skulle du då själv agera? Det är frågan man måste ställa.