Marie Ljungberg Schött, Moderaternas tillförordnade socialborgarråd i Stockholm hoppas att nedläggningshotade Q-jouren ska få stöd från samtliga länets kommuner. Hon ber också om ursäkt för att hon på grund av tidsbrist inte besvarat alla frågor som Feministiskt perspektiv ställt.
Feministiskt perspektiv följer utvecklingen av den nedläggningshotade Q-jouren. Vi har länge sökt Marie Ljungberg Schött för en kommentar. Hon är Moderaternas tillförordnade socialborgarråd i Stockholm.
Vi hade hoppats på en telefonintervju för att kunna ställa följdfrågor men så blev inte fallet.
Nu svarar hon via mejl att hennes parti anser att Q-jouren gör ett viktigt arbete för kvinnor som är utsatta, men att Stockholms stad tyvärr inte ensamma kan finansiera hela verksamheten. Detta på grund av att Q-jourens verksamhet är länsövergripande, vilket innebär att de tar emot kvinnor från hela länet.
”Vår utgångspunkt är att staden ersätts för de placeringar som staden gör i verksamheten.”
Många likheter
Ljungberg Schött skriver också att Q-jouren tyvärr har fått avslag på sin ansökan från Socialstyrelsen för år 2013. Men hon hoppas att RFHL, som driver Q-jouren, inte beslutar att stänga ned verksamheten.
På frågan vad Moderaterna konkret kommer att göra för att rädda Q-jouren svarar Ljungberg Schött att
Stockholms stad har tagit initiativ till en skrivelse inom Kommunförbundet Stockholms län (KSL) för att även länskommunerna ska vilja vara med och finansiera Q-jouren. Svaret fortsätter med att detta arbete just nu pågår och att de kan därför tyvärr inte presentera något resultat.
Feministiskt perspektiv undrade också var de kvinnorna som bor på Q-jouren ska ta vägen om den stängs och får till svar att Q-jouren har många likheter med Hvilan, som är Stockholms stads boende för hemlösa och våldsutsatta missbrukande kvinnor.
Viktigt
Marie Ljungberg Schött skriver att båda verksamheterna tar emot målgruppen våldsutsatta missbrukande kvinnor och har samma skyddsnivå på boendet. Hon tillägger dock att den stora skillnaden mellan Hvilan och Q-jouren är att Q-jouren är en kvinnojour där våldet och skyddet är det primära.
Hvilan tar även emot hemlösa kvinnor i ett pågående missbruk eller som inte är våldsutsatta. Ljungberg Schött anser att det är viktigt att dessa verksamheter finns för de kvinnor som behöver stöd och att alla kommuner tar ansvar för att utveckla sitt kvinnofridsarbete.
Hon avslutar meljsvaren med:
”Vår önskan är att Q-jouren fortsatt kan drivas med stöd från alla länets kommuner.”
I artikelns faktaruta kan ni läsa samtliga Feministiskt perspektivs frågor.