Vid det fjärde Apelrydsseminariet fortsätter Fredrika Bremer Förbundet att undersöka jämställdheten. Nu med ett maktperspektiv.
Feministiskt Perspektiv ställde några frågor till ordföranden Birgitta Wistrand
I ett pressmeddelande skriver Fredrika Bremer Förbundet att makt är ett ord som många svenskar helst undviker, vilket de tänker utmana.
Seminariet kommer att behandla frågor som: vem fattar, var och när fattas, egentligen jämställda beslut – i politik och i företag?
Hur tar du dina egna beslut? Har du makten över ditt liv? Och vad händer när/om du lämnar din maktposition – är förutsättningarna då desamma för kvinnor och män?
Birgitta Wistrand, hur definierar ni begreppet makt?
– Det kan definieras på många sätt. vi ser makt som möjlighet , möjlighet att ta ansvar för sig själv och för samhället.Att vara aktiv och vilja något är första steget till makt. Och jag anser att man har den makt man tar. Stå på dig. annnars gör någon annan det.
Hur tänkte ni när ni valde ämnet?
– Jämställdhet handlar om makt och maktbalans. Vi tror på kompanjonskap och det kräver maktbalans. Vi arbetar ju alltid med maktfrågor, representation till exempel, att ta makt i riksdagen, bolagsstyrelsen och så vidare.
Vad hoppas ni att deltagarna ska få ut av seminariet?
– Att människor ska förstår mer av hur makten formar sig och ta mer mer ansvar för sin kropp och sitt liv. Och ändra samhället. Jämställdhet är ju ett utopiskt projekt.
Hur ser ni på jämställdhetens utveckling?
– Frågan är mer komplex i dag än tidigare. Samtidigt som kvinnor tar mer makt och får utbildning, tar männen de fina jobben. Samtidigt får vi en proletariat av unga killar som saknar utbildning och lever mer eller mindre utanför samhället. Å andra sidan mördas flickfoster i Kina och Indien och talibaner hindrar flickor från att gå i skolan. Vi måste fortsätta på alla fronter.