Nyheter

Många arbetsgivare negativa till mäns föräldraledighet

Män som inte är chefer och vill vara föräldralediga riskerar att möta de mest negativa attityderna från sina arbetsgivare. Det framgår av en undersökning som fackförbundet Unionen låtit göra bland sina medlemmar. 39 procent uppger att de har råkat ut för detta.

Undersökningen visar också att männen generellt velat vara föräldralediga längre än vad de faktiskt har varit. Telekom- och byggbranschen sticker särskilt ut, skriver Unionen i ett pressmeddelande.

– Om vi ska lyckas få en mer jämställd arbetsmarknad är det viktigt att män stöttas på alla sätt för att ta ut mer föräldraledighet. Det är djupt oroande att så många män möter en negativ attityd från sina arbetsgivare när de vill vara föräldralediga, säger Cecilia Fahlberg förbundsordförande i Unionen.

Fortfarande får fler kvinnor än män frågan om de planerar att få barn vid arbetsintervjuer. Var tredje kvinna har i samband med anställningsintervju fått frågan om hon tänker skaffa barn, jämfört med 7 procent av männen. Bland chefer har 72 procent av kvinnorna fått frågan hur länge de tänker vara föräldralediga, mot 38 procent av männen.

Utebliven lönehöjning är det vanligaste sättet som småbarnsföräldrar blir missgynnade på. Mer än hälften anser att det är svårt att kombinera barn, familj och arbete. Hälften får hjälp av någon annan och 20 procent använder sig av RUT-avdrag.

– Arbetsgivaren har ansvar att skapa arbetsvillkor som också passar småbarnsföräldrar. Oavsett om det gäller män, kvinnor, chefer eller medarbetare. Det kan handla om större möjligheter att påverka arbetstiden eller möjlighet att arbeta hemifrån, framhåller Cecilia Fahlberg.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV