Startsida - Nyheter

Många kvinnor i årets CinemAfricafestival

Sedan 1998 har föreningen CinemAfrica anordnat filmfestivaler som ett led i att sprida afrikansk film i Sverige. I årets festival märks den arabiska vårens påverkan tydligt i programmet, som innehåller många filmer från länder som till exempel Tunisien, Egypten, Marocko och Algeriet.

Under lördagen kommer det att hållas ett seminarium om revolutionen där såväl svenska som internationella filmskapare och aktivister samtalar om revolutionen och vad som kommer att hända nu.

I den tunisiska dokumentären Boxing with Her möter vi en brokig skara kvinnor som har en sak gemensam: de boxas alla för Tunisiens landslag. Filmen är Latifa Robbana Doghri regidebut. How Big is Your Love är ett lågmält drama om en ung pojke som är på väg att växa upp och under sina föräldrars skilsmässa flyttar till sina farföräldrar. 

I filmen skildrar regissören Fatma Zohra Zamoum hur pojken och hans farmors relation utvecklas och världen som öppnas för dem.

Kvinnors frigörelse är ett genomgående tema i Karin Albous filmer och kortfilmen Yasmine and the Revolution är inget undantag. Vi får följa ett ungt par i Paris under den tunisiska revolutionen, där mannen inte tycker att demonstrationståg och protester är något för kvinnor.

CinemAfrica pågår i Stockholm mellan 21 och 25 mars, på biograferna Sture, Victoria och Bio Rio samt biografen på Moderna Museet och Rum för Barn på Kulturhuset.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV