Startsida - Nyheter

Många kvinnor kandiderade i Libyens val

Observatörsgruppen leddes av Europaparlamentarikern Alexander Lambsdorff som i ett pressmeddelande menade att valet inte nådde upp till de jämställdhetskrav som satts upp, trots lagstiftning som ska garantera kvinnors deltagande i valprocessen, bland annat med varvade partilistor. ”Sociala, religiösa, ekonomiska och kulturella faktorer har begränsat kvinnors möjlighet att ställa upp i valen på lika villkor” skriver han enligt ANSAMed.

Trots detta kunde man innan valet i Libyen se hur kvinnorna blev en större maktfaktor än räknat. Då röstregistreringen inleddes stod det klart att många kvinnor var starkt engagerade i valet, omkring en miljon av sammanlagt 2,7 miljoner registrerade väljare utgjordes av kvinnor. Detta ledde till att även konservativa partier såg vikten av att tala till kvinnor. Enligt den brittiska tidningen The Guardian hade det starkt islamistiska partiet al-Watan inte bara en kvinna på en av sina valaffischer, utan en kvinna utan slöja, trots att slöjan nästan har varit ett obligatorium i landet.


Varvade partilistor lyfte fram kvinnor

Innan valet genomfördes kampanjen, ”My Voice for Her” för att stödja de 625 kvinnor som ställde upp i valet. Kvinnliga kandidater är genom kvotering garanterade tio procent av platserna genom partilistorna som var jämt fördelade mellan kvinnor och män. Bland de kandidater som ställde som oberoende dominerade männen dock stort, endast 85 kvinnor och omkring 2000 män.

- Till en början var politiska partier mot kvinnor, nu har det ändrats. Under de senaste veckorna har vi sett hur män har börjat uppmärksamma kvinnor. De har plötsligt blivit för kvinnor. Hur mycket av det som är ärligt menat vet jag inte, säger Alaa Murabit, initiativtagare till Voice of Libyan Women till The Guardian.

Men oavsett hur seriöst intresset för kvinnliga kandidater är bland partierna ses valet som en framgång. Majdah al-Fallah som ställde upp för det Muslimska brödraskapets parti, Justice and Construction Party, menade dock att valet kommer att ge kvinnor en möjlighet att ta plats i politiken. Till nyhetsbyrån Reuters säger hon:

- Naturligtvis kommer kvinnor att sättas på listor bara för att möte kriterierna. Men det finns dem av oss som ställer upp för att vi tror på arbetet och att det kommer an på oss att bevisa att vi behärskar politiken.


Mänsklig ring kring vallokaler

Valet till General National Congress, som är det första fria valet i landet sedan 1951, ses som en stor demokratisk framgång då 60 procent av de registrerade deltog, och våldsyttringarna relativt få. Attacker mot vallokaler skedde bland annat i Benghazi, den stad i östra Libyen där protesterna mot Kadaffi-regimen först bröt ut i mars förra året. I förra veckan attackerades valkommissionens huvudkvarter i staden och valsedlar förstördes. Dessa attacker besvarades dock med att folk bildade mänskliga ringar kring lokalerna, skriver tidningen The Economist.

Jibrils koalition ser sig inte som ett sekulärt parti. Det anses dock vara ett moderat parti med dragning åt det liberala hållet, men med bas inom islam. Jibril har framhållit vikten av att ena landets alla olika partier som räknas upp till 150. Bara i Jibrils egen koalition ingår nära 60 partier.

Det är dock ännu oklart hur den kommande regeringen kommer att se ut. Dels är resultatet inte klart, dels fördelas 80 av de 200 platserna i parlamentet på de olika partierna, övriga 120 fördelas på oberoende kandidater vilket kan göra det svårt att forma en koalitionsregering. Parlamentet kommer att styra landet under en övergångsperiod och nya val beräknas hållas nästa år då landets nya grundlag ska ha förberetts.


Fortsatt svårt för kvinnor

Men även om valet landet har en möjlighet att gå i en helt annan riktning än de mörka framtidsprognoser som regnat över Libyen sedan innan protesterna ens bröt ut har spått, och nu har tagit ett viktigt steg står landet inför många utmaningar, inte minst ur ett genusperspektiv. Global Women’s Fund har i en rapport tagit upp samma problem som EU:s valobservatörer pekade på – att kvinnor inte tillåts delta i val på lika villkor i de länder som nu befinner sig in en demokratiseringsprocess.

”Sexuella trakasserier används som en strategi för att skrämma och hota kvinnor som vill vara politiskt aktiva. Kvinnor misshandlas och grips, trakasseras och utsätts för mödomstester och kroppsvisiteringar. De jagas ut från offentliga rum och vallokaler” skriver fonden enligt den libyska tidningen The Tripoli Post Online. Enligt den Interparlamentariska unionen utgör kvinnliga parlamentariker i arabvärlden bara 10,7 procent, vilket placerar regionen på en sistaplats vad gäller kvinnlig representation.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV