Startsida - Nyheter

Många vårdar närstående

1,3 miljoner svenskar – nästan var femte vuxen – ger omsorg till någon närstående. 100 000 personer har behövt lämna jobbet eller gå ner i arbetstid för att kunna ge sådan vård och stöd. Det visar en kartläggning som Socialstyrelsen har gjort.

– Kartläggningen visar att anhörigas omsorg om äldre, långvarigt sjuka och personer med funktionshinder har en samhällsbärande funktion. Utan insatser från familj, grannar och vänner skulle inte samhället klara av att tillgodose befolkningens behov av vård och omsorg, säger Susanna Dellans, utredare på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Något fler kvinnor än män ger regelbunden omsorg till en närstående; 20 procent respektive 16 procent. Hälften av alla som ger omsorg är 45-64 år och de flesta hjälper sina föräldrar.

Mer än var tionde omsorgsgivare i yrkesaktiv ålder säger att deras möjligheter att arbeta har försämrats av att de ger omsorg. 70 000 personer har behövt gå ner i arbetstid och 29 000 blivit tvungna att lämna sina jobb. En majoritet av omsorgsgivarna, 60 procent, anser att samhället borde ta huvudansvaret för att de närstående får den omsorg de behöver.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV