Startsida - Nyheter

Mansutredning moderat framsteg i jämställdhetsfrågan

Det är dags att involvera män och pojkar i jämställdhetsarbetet, anser Nyamko Sabuni, jämställdhetsminister (FP). Därför har journalisten PM Nilsson fått i uppdrag av regeringen att utreda hur män påverkas av jämställdhetsarbetet.

Och som Feministiskt Perspektiv tidigare skrivit kommer han bland annat att undersöka hur mäns livssituation ser ut i förhållande till kvinnors, och hur mäns livsvillkor påverkas av bristande jämställdhet.

I samband med att utredningen presenterades framstod det som om kunskap på dessa områden saknas, och flera forskare påpekade att en hel del kunskap redan finns.

PM Nilsson håller med om att det redan finns mycket forskning vad gäller pojkar och män, framför allt inom genusforskningen.

– Så den här utredningen handlar om att sammanställa den forskningen. Och om den kan säga någonting nytt, förutom det att kvinnor missgynnas på arbetsmarknaden, då kan det nog bli enklare för regeringen att till exempel säga ja till delad föräldraförsäkring eller tredelad föräldraförsäkring, säger PM Nilsson.

Enligt PM Nilsson har vänstern fortfarande tolkningsföreträde i jämställdhetsfrågor. Han säger att frågor om jämställdhet av tradition inte stått på framför allt Moderaternas politiska agenda.

– Moderaterna har traditionellt varit om inte motståndare, så åtminstone ganska ointresserade av frågor som rör jämställdhet, säger PM Nilsson. Men med den nya generationen tycker jag att det har det ändra.t sig en del, framför allt vad gäller diskussion om föräldraledighet och statens inblandning.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV