Startsida - Nyheter

Marta till Tyresö

En redan bra och stjärnspäckad liga blev i samma sekund som Tyresö offentliggjorde sitt senaste nyförvärv ännu hetare.

Redan för drygt ett år sedan berättade Hans Löfgren, fotbollsansvarig i Tyresö FF att klubben skulle värva tre internationella toppnamn inför säsongen 2012.

Sedan tidigare är det klart att Caroline Seger, Lisa Dahlqvist och Vero Boquete, utsedd till årets viktigaste spelare i den amerikanska proffsligan 2011 för bland annat Seger, Marta och Abby Wambach, spelar i den gulröda klubben under kommande säsong i damallsvenskan.

Nu är även Marta klar för spel i Tyresö och klubben ser alltmer ut som en given guldkandidat i damallsvenskan.

Den 26-åriga brasilianskan har blivit utsedd till världens bästa fotbollsspelare fem gånger och vunnit både damallsvenskan och Womens Champions League, med Umeå IK. Sist Marta spelade i damallsvenskan lockade hon både publik och media till de damallsvenska arenorna.


Siktet inställt på Europa

Men sedan 2008 har Marta figurerat i den amerikanska ligan WPS. För några veckor sedan kom så beskedet att WPS inte kommer att spelas under 2012 och spekulationerna drog igång direkt – vart skulle stjärnorna ta vägen?

Skulle Marta återvända till Sverige?

Enligt trovärdiga källor ska Marta haft siktet inställt på Europa redan innan beskedet om den amerikanska ligans uppehåll.

Den brasilianska stjärnan, som många anser är världens bästa kvinnliga fotbollsspelare genom tiderna, ska ha tröttnat på att spela andra fiolen och inte vara den största stjärnan på andra sidan Atlanten och därför letat efter tänkbara adresser i Sverige och Tyskland.

Hon bekräftade under presskonferensen i Tyresö att hon bestämt sig för Sverige redan innan beskedet om WPS uppehåll. Till slut blev det alltså Tyresö som drog det längsta strået.

Marta har setts vid Tyresövallen under ett flertal tillfällen de senaste åren och har många vänner i Stockholmslaget. Bland annat Eliane, Madelene Edlund och Johanna Frisk spelade i Umeå IK när Marta var lagets stora stjärna.

Att Marta väljer spel i Tyresö kommer knappast som en överraskning, även om det sägs att även Kopparbergs/Göteborg länge varmed i jakten på brasilianskans signatur.


Tyresö – given favorit

Att hon inte spelar gratis är lätt att räkna ut men summorna det handlar om är inte i närheten av de 1 miljon dollar som det ryktats om. Marta sa själv på presskonferensen att hade det handlat om pengar hade hon inte varit i Sverige.

Detta bekräftar också Tyresös pressansvarig Carina Johansson. Johansson vill inte nämna vad Marta kostar men säger till Feministiskt Perspektiv att de siffror som cirkulerat i kvällspressen inte stämmer.

Att återkomsten till Sverige och damallsvenskan var känslosam för Marta blev tydligt då hon började gråta under onsdagens presskonferens.

I och med värvningen av Marta ser Tyresö ut som en given favorit till guldet i damallsvenskan.

Men bakom dem finns fjolårets mästarinnor LdB FC Malmö, som dock brottas med ekonomiska bekymmer men lyckats knyta till sig årets spelare i damallsvenskan 2011 - Ramona Bachmann, och Linköpings FC som värvat både skyttedrottningen Manon Melis och landslagsspelaren Nilla Fischer. Tyresö satte, enligt Carina Johansson, redan 2006 upp målet om att klubben skulle vara svenska mästare 2012.

Om det blir så återstår att se. Med Marta i klubben ökar chanserna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV