Startsida - Nyheter

Medier ska motverka diskriminering

Public service-medierna i Argentina har förbundit sig att vidta åtgärder för att bidra till utvecklingen av ett jämställt samhälle. Avtalet undertecknades vid seminariet ”De offentliga medierna under lagen om etermediers utbud” och innehåller bestämmelser om hur könsstereotypa skildringar ska undvikas.


Fokus i avtalet är att förverkliga en kvalitativ journalistik, som motverkar diskriminering, respekterar mångfald och utvecklingen av samhällen som präglas av jämställdhet. Journalister och anställda i de argentinska public service-medierna kommer att få kompetensutveckling på området.


Avtalet undertecknades av företrädare för landets public service-medier och regeringens kabinettschef Juan Manuel Abal Medina.

– Det här att vissa röster värderas högre än andra måste få ett slut. Den här lagen strävar efter att vi alla ska vara jämlika, kunna prata, debattera, uttrycka avvikande uppfattningar, men i en anda av pluralism och det är vad det här handlar om, att spegla den pluralism som vi redan lever, underströk han.

Monopolen plattar till och omvandlar verkligheten till något tråkigt och grått, menar Abal Medina och efterfrågade fler kritiska röster som försvarar sina egna idéer, värderingar och drömmar, och uttrycker sin identitet, för ”att bygga den identiteten med sina olikheter fördjupar den påbörjade vägen mot latinamerikansk demokrati”.

Argentina har de senaste åren gjort politiska satsningar för att erkänna mänskliga rättigheter och jämställdhet. Ambitionen är att vara ett progressivt land i regionen. Därför anses det nödvändigt att medierna, framför allt de som är en del av den offentliga sektorn, utifrån sitt uppdrag deltar i arbetet med att skapa ett mer jämlikt samhälle, fritt från diskriminering.

Journalistnätverk pådrivande

Avtalet bygger på ett dokument som tagits fram på uppdrag av kommunikationsdepartementet av Sandra Chaher. Hon är journalist och forskare, medlem i det internationella nätverket för journalister med ett genusperspektiv, RIPVG, och det nationella nätverket PAR.

Silvina Molina, en av aktivisterna inom PAR, konstaterar att nätverkandet varit avgörande för att väcka statens engagemang i frågan.

– Nu återstår utmaningen att avtalet omsätts i daglig praktik, vilket vi i PAR arbetat för sedan den stund då en ny etermedielag först började debatteras. Den lagen har en genusparagraf tack vare det påverkansarbete vi som journalistnätverk bedrivit från norr till söder, öst till väst, skriver Silvina Molina i en kommentar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV