Startsida - Nyheter

Mer personal – bättre hälsa

Stress, hög arbetsbelastning och högt arbetstempo. Det är de viktigaste orsakerna till kvinnors ohälsa, visar Arbetsmiljöverkets granskning av kvinnors arbetsmiljö.

– Kvinnors ohälsosamma arbetsmiljö beror på hög arbetsbelastning som leder till stress samt både psykiskt och fysiskt slitage. Det är risker som ofta inte genast upptäcks utan som mer långsamt bryter ner en människas förmåga att fortsätta arbeta, säger Ingrid Gidlund, samordningsansvarig för projektet.

Slutsatserna drar Arbetsmiljöverket efter den första inspektionsinsatsen i ett fyraårigt projekt om kvinnodominerade arbetsplatser. Drygt 1 330 arbetsplatser över hela landet fick besök av arbetsmiljöinspektörer i mars. Vid hälften av besöken påtalades brister.

Bakgrunden till Arbetsmiljöverkets projekt är att en större andel kvinnor än män drabbas av arbetsrelaterad sjukfrånvaro, att fler kvinnor tvingas sluta arbeta i förtid samt att kvinnor totalt sett har 45 procent högre ohälsotal – det vill säga sjukskrivningar och sjukersättning – än män.

– Syftet med den här insatsen är att ge kvinnor rätt till en hållbar arbetsmiljö, säger Ingrid Gidlund.

De viktigaste åtgärderna som arbetsgivare och arbetstagare föreslår för att förebygga den arbetsrelaterade ohälsan är:

  • ökad bemanning
  • ökad kunskap om belastningsergonomi
  • bättre planering och förbättrade rutiner
  • bättre kommunikation mellan chefer och arbetstagare
  • ökad tydlighet och gränssättning från cheferna om arbetsuppgiften
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV