Startsida - Nyheter

Modo tog SM-guld

Ett mål i hockey kan vara helt betydelselöst i vissa matcher. I andra kan det räcka hur långt som helst. I lördags tog ett enda mål Modo hela vägen fram till SM-guld.

De besegrade nämligen Brynäs med 1–0 och kan nu titulera sig svenska mästare.

– Jag tycker det var en bra match, med fint spel från båda lagen. Vi såg mycket piggare ut i benen än dem, säger Modo-backen Frida Arnkvist när hon ska beskriva matchen.

Målet gjordes i mitten av den första perioden av Maria Lind precis när Brynäs klarat av en utvisning.

Att det inte blev fler mål i matchen berodde främst på två riktigt bra målvakter: både Modos Valentina Lizana och Brynäs Sara Grahn är självskrivna i Damkronorna.


Ungdomlig entusiasm

Sedan kan nerver ha påverkat spelet också: för Brynäs var det tredje gången i rad man spelade final, medan Modo aldrig nått så långt i slutspelet tidigare. En viktig match för båda lagen med andra ord.

– Ja, det har faktiskt varit spänt hela veckan, det märktes att det var en viktig match. Men jag tycker att ju längre matchen gick desto mer vågade vi hålla i pucken och spela ut, säger tränaren Micke Nilsson.

Varför vinner ni finalen?

– Därför att det under hela säsongen funnits en otrolig träningsvilja och ambition från de äldre tjejerna som varit med ett tag. De ville verkligen vinna det här guldet. Det plus den ungdomliga entusiasmen hos våra yngre tjejer gjorde att vi fått ett väldigt bra lag.


Historisk svit bröts

Inför säsongen var det egentligen ingen som trodde att Modo skulle kunna gå så här långt. Det pratades mest om Brynäs och om Stockholmslagen Segeltorp och AIK.

Men allt eftersom säsongen tuffade på visade Modo att de verkligen var att räkna med.

– När vi hade spelarmöte inför säsongen pratade vi mycket om både kortsiktiga och långsiktiga mål. Då pratade vi att vi skulle ta oss till slutspel, men nu på slutet har vi pratat om både att vinna serien och gå till SM-final, säger Frida Arnkvist.

Vilka spelare tycker du har varit viktigast under säsongen?

– Vår målvakt Valentina Lizana. Hon har varit så jämn hela säsongen och hon är alltid glad och går in för det hon ska göra. Hennes sätt att spela har skapat trygghet i hela laget. Sedan har vår lagkapten Erika Grahm varit jätteviktig, det är hon som driver hela laget.

Finalvinsten innebar inte bara att Modo tog sitt första SM-guld någonsin, resultatet innebar också att en historisk svit bröts. För första gången någonsin var det inte ett Stockholmslag som kammade hem SM-bucklan.

– Förhoppnings kan det här hjälpa till att vidga synen på damhockeyn. Det viktiga för många av klubbarna har varit att kunna behålla tjejerna när de slutar skolan. Problemet har varit tidigare att många söker sig till Stockholm när de kommer upp i en viss ålder, det kanske kan bli bättre nu, hoppas Micke Nilsson.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV