Mona Etelhawy åtalad för protest i New York

Egyptisk-amerikanska skribenten och aktivisten Mona Eltahawy greps häromdagen i New York när hon försökte sprejfärga över budskapet på en reklamtavla. Hon protesterade mot en annonskampanj i tunnelbanan där framställer Israels ”fiender” som ”vildar”.

Affischerna finns på tio tunnelbanestationer i New York. Det är den pro-israeliska gruppen American Freedom Defense Initiative, ledd av den antimuslimska agitatorn Pamela Geller, som betalat 6 000 dollar för annonsplatsen.

Lokaltrafikmyndigheten Metropolitan Transport Authority hade först tänkt neka annonsplats eftersom budskapet ansågs nedsättande. En domstol fastslog dock att budskapet är politiskt och därmed skyddat av yttrandefrihetslagstiftningen.

Pamela Hall, en kvinna som ville försvara annonserna, trängde sig in framför Eltahawy med en kamera och ifrågasatte hennes agerande.

– Tycker du att du har rätt att göra så här? frågade Hall medan hon filmade.
– Det tycker jag faktiskt, svarade Eltahawy. Jag tycker att det här är yttrandefrihet.

Polis kom till platsen och grep Mona Eltahawy, som kommenterade händelsen med att "Det här är vad som händer i Amerika när du protesterar fredligt”.

Nu står hon åtalad för "criminal mischief" och graffiti. Under en fredlig demonstrationerna i Kairo greps Mona Eltahawy av kravallpolis och misshandlades så att båda armarna bröts. Hon är en av den arabiska vårens mest omtalade aktivister och bloggare. Hon väckte stor uppmärksamhet, både negativ och positiv, med artikeln Why do they hate us? om hennes syn på kvinnans ställning i arabvärlden.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV