Startsida - Nyheter

MP vill satsa 150 miljoner på minskat lönegap

Kvinnor i statlig sektor tjänar i dag i genomsnitt 30 000 kronor och män 33 100 kronor i månaden. För att minska gapet avsätter Miljöpartiet 150 miljoner kronor årligen under tre år i höstbudgeten. Satsningen berör drygt 240 000 anställda. Exakt hur pengarna ska användas är något som de inblandade parterna får komma överens om, menar Gunvor G. Ericson.

– Det här är ett steg för att komma igång med arbetet. Förslaget innebär att 150 miljoner kronor går till en statlig stimulanspott som ska användas till att få mer jämställda löner, säger hon.


Förslaget berör förhållandevis välavlönade grupper. Innehåller er budget någon satsning på att öka lågavlönade kvinnors ekonomiska makt?

– Generellt sett tjänar man något mer i den statliga sektorn än i den kommunala sektorn. Men flera av våra kollegor på kommunal nivå – vi sitter i majoritet i ganska många kommuner – avsätter också pengar för att höja vissa grupper. Det ser olika ut runt om i landet. I Sörmland diskuterar man till exempel att avsätta pengar i budgeten för att höja sjuksköterskelöner och det finns kommuner som pratat om att satsa på äldreomsorgen, säger Gunvor G. Ericson.


Vill inrätta jämställdhetsråd

Hon poängterar att 150 miljoner kronor inte är det enda som behövs för att minska lönegapet. Miljöpartiet föreslår även att Medlingsinstitutet ska ges ett tydligare uppdrag att främja jämställda löner samt att Försäkringskassan får tillbaka de tidigare riktlinjerna – som regeringen tog bort – om att arbeta för ett mer jämställt uttag av föräldraförsäkringen.

Därutöver vill Miljöpartiet att de 500 miljarder som upphandlingen i Sverige omfattar varje år ska användas på ett sätt som främjar en jämställd och hållbar utveckling. Slutligen föreslår Miljöpartiet att det inrättas ett jämställdhetsråd på regeringskansliet samt att Diskrimineringsombudsmannen, DO, ska arbeta mer aktivt med att främja jämställda löner. Vad åtgärderna totalt sett skulle kosta har Miljöpartiet ingen siffra på.

– Det här handlar mer om strukturella åtgärder – det handlar inte bara krasst om pengar utan om en attityd. På sikt menar vi att det här inte är en kostnad för samhället utan att det ger en bättre samhällsutveckling. Det blir en omfördelning mellan olika grupper, säger Gunvor G. Ericson.


Samarbete med fackförbund

Till grund för Miljöpartiets förslag ligger diskussioner med de fem fackförbund som i februari framförde sju punkter för rättvisare löner i en gemensam debattartikel i DN.

Gunvor G. Ericson är besviken på den nuvarande regeringen, som hon menar har monterat ned stödet till jämställdhetsarbete. Bland annat genom att sänka kraven på lönekartläggningar och avskaffa Försäkringskassans mål om ett jämställt uttag av föräldraförsäkringen. Mest besviken är hon på regeringens inställning till gapet mellan kvinnors och mäns löner.

– Jag saknar satsningar på jämställda löner, regeringen har inte varit tydlig i den frågan, säger hon.

Feministiskt Perspektiv har sökt jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (FP) för en kommentar, utan resultat.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV