Startsida - Nyheter

Något förbättrad ersättning för jourarbete hos vårdföretag

Efter flera års diskussioner kommer anställda i privata vårdföretag som arbetar jour att ges ersättning från första minuten, och inte som tidigare, efter 30 minuter.

Kommunal betraktar det som den viktigaste framgången i kollektivavtalet som tecknats i dag med arbetsgivarorganisationen Vårdföretagarna.

– Jag är oerhört nöjd med att vi nu har tagit det här första steget med att förbättra avtalet kring jourarbete. Äntligen får våra medlemmar betalt för det jourarbete som tidigare var obetalt. Nu fortsätter vi på den inslagna vägen med att förnya villkoren för de som jobbar jour, säger Lenita Granlund, Kommunals avtalssekreterare, i ett pressmeddelande.

En arbetsgrupp tillsätts nu för att se över andra frågor som rör jourarbete, bland annat hur mycket av arbetstiden som får bestå av jourtid.

Avtalet löper i 14 månader och ger 655 kronor i löneförhöjning från och med 1 september 2012. Ökningen är på 2,6 procent, och övriga ersättningar höjs med samma procentsats. Det gäller även jourarbetet som tidigare ersattes med 32,50 kronor per timme.

Omkring 25 000 medlemmar i privata vårdföretag omfattas av avtalet där Vårdföretagarna och Kommunal också har enats om att:

  • Lägstalönerna höjs med 655 kr från 1 mars 2013
  • En visstidsanställning blir automatiskt en fast tjänst efter tre år mot tidigare fyra år
  • Antalet dagar med föräldrapenningstillägg utökas från 90 till 150 dagar
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV