Startsida - Nyheter

Nawal El Saadawi på Södran

Den egyptiska författaren, feministen och aktivisten Nawaal El Saadawi är på Sverigebesök. Feministiskt Perspektiv var på plats när hon under måndagskvällen den 14e maj gjorde storstilad entré på Södra Teatern för ett samtal om revolution, demokrati och kvinnors situation i Egypten efter den arabiska våren.

På lördag den 19 maj tar Nawal El Saadawi emot Stig Dagermanpriset, men satt redan den föregående helgen med i juryn vid Tribunal 12. Det var under stort jubel hon intog ett fullsatt Södra Teatern på måndagskvällen.

Den snart 81-åriga Nawal El Saadawi fick hjälp uppför scenkantens branta trappa men höjde segervisst handen till ett peace-tecken när hon mötte publikens applåder. UN Women Sverige stod som arrangörer för samtalet som leddes av organisationens ordförande Margareta Winberg. Nawal El Saadawi återkom ständigt till sin syn på demokrati.

”Jag är emot val!”, säger hon och förklarar att hon inte kan se presidentval som demokratiska så länge de styrs av ekonomiska krafter. Snart ska en ny president väljas i Egypten och Nawal El Saadawi är kritisk. ”Egyptierna kommer inte att välja. För att kunna tala om val måste man vara fri. För att kunna tala om val måste man veta vad man väljer.”, säger hon i en intervju med TV4-Nyheterna. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV