Startsida - Nyheter

Ny dom avkriminaliserar hemlöshet i Ungern

Två experter inom FN på extrem fattigdom och boende, Magdalena Sepúlveda och Raquel Rolnik, uppmanade under tisdagen den ungerska regeringen att genomföra det nya beslutet som författningsdomstolen har tagit om att avkriminalisera hemlöshet. Det framgår av ett pressmeddelande från FN:s människorättsorganisation.

Författningsdomstolen i Ungern har ogiltigförklarat den lagstiftning som kriminaliserar boende på offentliga platser och myndigheternas befogenhet att beslagta hemlösa personers egendom. Dessa bestämmelser strider, enligt domstolen, mot konstitutionens krav på rättssäkerhet, skydd av rätten till mänsklig värdighet och rätten till egendom.

Sepúlveda och Rolnik välkomnar beslutet och betonar nu att Ungern måste anpassa sin nationella lagstiftning till de internationella skyldigheterna.

– Kriminaliseringen av uteliggare och andra livsuppehållande beteenden i det offentliga rummet är en överträdelse av de grundläggande rättigheterna för hemlösa personer till frihet, integritet, personlig säkerhet och skydd av familjen, säger Magdalena Sepúlveda.

Lagstiftningen som bestraffat hemlösa påverkade uppskattningsvis 30 000 hemlösa i olika kommuner i Ungern och inkluderar kvinnor, barn, äldre personer och personer med funktionshinder. Förändringarna i lagstiftningen syftar till att förbättra lagarna mot hemlöshet och ta hänsyn till hemlösas specifika behov och perspektiv.

– Den ungerska regeringen har medgett att det för närvarande inte finns tillräckligt skydd i huvudstaden för att stötta hemlösa i samhället. Det är därför uppenbart att hemlöshet i Ungern inte är ett val, utan en hård verklighet, säger Raquel Rolnik.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV