Den 18 december har av FN utlysts till Internationella migrationsdagen. Ingen människa är illegal Göteborg (IMÄI) högtidlighåller dagen genom att lansera en ny kampanj för att stärka asylrätten i Sverige, som innehåller fyra specifika krav på regeringen, Migrationsverket och migrationsdomstolarna.
Genom kampanjen “Asylrätt 2014 – för en human flyktingpolitik”! vill IMÄI samla den svenska flyktingrörelsen, och andra organisationer som är kritiska till den flyktingpolitik som förs i Sverige i dag, för att sätta frågan om en stärkt asylrätt på agendan inför valet.
Kampanjen lanseras i dag av IMÄI, som anser att många människor tvångsdeporteras, eller tvingas gå under jorden efter avslag på asylansökan, till följd av en allt mer restriktiv asylpolitik.
”Detta gör att vi ser ett behov av att lyfta upp frågan om rätten till asyl på den politiska dagordningen. I förlängningen är målet att förändra och humanisera den svenska flykting-politiken för att alla som är i behov av skydd ska få det.” skriver organisationen i ett pressmedelande, där fyra specifika krav förs fram, riktade till regeringen, Migrationsverket och migrationsdomstolarna:
-
att Migrationsverket och migrationsdomstolarna ska vara bundna att följa FN:s riktlinjer och aldrig mer utvisa någon till tortyr och förföljelse
Orsak: Sverige har fällts 20 gånger av FN:s kommitté mot tortyr, vilket är fler än något annat land. Detta för att enskilda asylärenden behandlats i strid mot FN:s tortyrkonvention.
-
att begreppet ”synnerligen ömmande omständigheter” ersätts med ”särskilt ömmande omständigheter”
Orsak: Begreppet ”synnerligen ömmande omständigheter” har kommit att tolkas mycket restriktivt vid asylprövningen och är i praktiken ett väldigt snävt asylskäl.
-
att Sverige omedelbart upphör med alla överföringar enligt Dublinförordningen och att regeringen verkar för dess avskaffande
Orsak: Flera medlemsstater har slutat att sända människor tillbaka till vissa länder i södra EU sedan FN och UNHCR kritiserat överföringarna efter larmrapporter om situationen i dessa länder, men Migrationsverket fortsätter trots detta att med Dublinöverföringar till exempelvis Italien och Malta.
-
att bevisbördan ska flyttas från den asylsökande till Migrationsverket
Orsak: I övrig rättspraxis anses en persons historia trovärdig tills motsatsen har bevisats. I asylprocessen menar IMÄI att det fungerar tvärtom.