Startsida - Nyheter

Ny rapport om papperslösa kvinnors tillgång till rättvisa

I dag lanseras rapporten Tillgång till rättvisa – en verklighet för papperslösa kvinnor inom EU? i EU-parlamentet i Bryssel. Bakom den står Platform for International Cooperation on Undocumented Migrants, Picum, som för första gången kartlagt de kvinnor vars migrant-status effektivt sätter stopp för deras möjligheter att söka skydd och upprättelse vid våld.

Mikael Gustafsson, V, ordförande för EU-parlamentets kvinnokommitté, leder ett rundabordssamtal och vill lyfta fram hur våldsutsatta, papperslösa kvinnor på grund av sin migrant-status nekas plats på skyddade boenden för kvinnor och riskerar att fängslas eller deporteras om de kontaktar polisen.

Situationen bidrar till en kultur av straffrihet för våld som begås mot dessa kvinnor och beskrivs av Picum som ett hot mot EU:s grundläggande värderingar om jämställdhet och icke-diskriminering.

Trifa Shakely, chefredaktör för Bang och asylrättsaktivist, deltar i mötet. Hon kommer att presentera kampanjen Aint I A woman, som hon är initiativtagare till, och hoppas att rapporten ska leda till ett enhetligt lagförslag som erbjuder skydd till alla, oavsett legal status.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV