SVT Debatt skärper modereringen efter ett hårdare klimat bland kommentarerna. De flesta övertrampen sker i någon form av rasistisk eller sexistisk underton, menar Johan Wirfält.
– Självklart är det vårt ansvar att se till att våra kommentarsfält följer stadgarna, säger Johan Wirfält. Vi har tydliga regler om vad man får skriva och inte.
Kommentatorer på SVT debatt har tidigare hört av sig till Feministiskt Perspektiv, då de upplever att deras antirasistiska kommentarer tas bort, medan de rasistiska kommentarerna får stå kvar.
Men Johan Wirfält tillbakavisar kritiken.
– Att folk upplever det så är en sak. Men det finns ett par antirasistiska kommentatorer som brutit mot reglerna också. Bara för att man har en god ideologisk grund betyder inte det att man får bryta mot de regler som gäller vid kommentering på sajten, säger Johan Wirfält.
– Det är en intressant konspirationsteori, säger han. Men självklart förhåller det sig inte så.
Modereringen sköts av det företag som modererar de flesta av svenska medier, Interaktiv Säkerhet. Rent konkret innebär skärpningen av modereringen att i diskussion med företaget, förtydliga vilka typer av kommentarer som håller sig inom SVT:s regelverk och inte.
– Interaktiv Säkerhet har löpande ansvar för modereringen. Vi gör även viss moderering från redaktionen, säger Johan Wirfält.
Modereringen, vilken endast sker i efterhand ska därför bli hårdare och en ska inte kunna kommentera debattartiklar efter några dagar. Den som bryter mot reglerna blir avstängd.
– Vi vill måna om att föra ett konstruktivt och gott samtal, säger Johan Wirfält. Rasistiska eller sexistiska kommentarer får man skriva någon annanstans.
Varför Interaktiv Säkerhet inte tidigare kunnat stävja rasistiska eller sexistiska kommentarer på SVT Debatts:s sajt, kan inte Johan Wirfält svara på.
– Interaktiv Säkerhet behandlar hundratals kommentarer varje dag bara på SVT. Självklart är det inte i alla lägen en exakt vetenskap. Beroende på vilken sida någon befinner sig i en debatt, kan en kommentar uppfattas som antingen över gränsen eller helt okej. Det är en delvis subjektiv fråga, helt enkelt.
Debattsajten Newsmill stängde nyligen ner sin kommentarsfunktion efter hat, hot och personpåhopp. Resultatet blev att trafiken på sidan ökade. Beslutet att helt stänga ner kommentarsfunktionen på artiklarna kom efter att redaktionen testat både att skärpa modereringen genom att införa krav på konto, samt radera användare som upprepade gånger brutit mot reglerna. Redaktionschefen Sakine Madon berättar att redaktionen tidigare har modererat själva, men också anlitat Interaktiv Säkerhet.
– Men nackdelen med den lösningen var att varje kommentar granskades för sig, vilket gjorde att off-topic-kommentarer inte fångades upp. De är ett lika stort problem i kommentarsfälten som hat och påhopp, säger hon.
Innan kommentarsstängningen på Newsmill, diskuterades även där löpande med moderatorerna.
– Vår erfarenhet är att extern moderering är bra för att ta bort uppenbara hot och rasism, framhåller Sakine Madon. Men för en konstruktiv kommentarston krävs också närvaro av skribent eller redaktion.