Startsida - Nyheter

Nytt militärt center ska utveckla globalt genustänk

De senaste åren har de nordiska länderna ökat sina ansträngningar att implementera FN:s säkerhetsråds resolutioner 1325 om kvinnor, fred och säkerhet, och 1820 om sexuellt våld i konflikter. Det arbetet tas nu ett steg längre genom inrättandet av Centre for Gender in Military Operations. Centret, som inrättats av Försvarsmakten, är det första av sitt slag i världen, skriver ÖB Sverker Göranson och försvarsminister Sten Tolgfors i Göteborgsposten. Arbete pågår också för att uppgradera centret till ett så kallat NATO Center for Excellence, varvid centret skulle bli ledande för den militära kompetensutvecklingen om kvinnor i konflikt internationellt.

Centret skall jobba kontinuerligt med träning och utbildning av personal som åker ut i internationella insatser för Sveriges och andra länders räkning, både civila och militära. Syftet med utbildningen är att de som åker ut skall kunna ha en förmåga att se om och hur kvinnor och män berörs på olika sätt av en insats, enligt ÖB Sverker Göranson. Centret kommer också fortsätta arbetet med att utbilda särskilda så kallade Gender Field Advisors, som jobbar som rådgivare direkt under de högsta cheferna.

Behovet att samordna terminologin kring och synen på hur resolutionerna skall implementeras är stort internationellt. Organisationer som FN, EU, NATO och OSSE har alla olika språkbruk och arbetsmetoder, och en av centrets uppgifter är att försöka arbeta för att dessa och andra organisationer når en samsyn som sedan kan utvecklas till ett samarbete.

Det arbetet inleddes redan under de första dagarna efter invigningen, där representanterna för de olika organisationerna påbörjade arbetet med att se över sina interna dokument och arbetsmetoder för att kunna börja skapa en gemensam samsyn. Enligt centrets chef, kommendörkapten Jan Dunmurray, är det en av centrets viktigaste uppgifter. Enligt honom har ett liknande samarbete länge varit eftersökt.

Centret kommer att ha sitt säte i Stockholm, men medarbetarna kommer att komma från ett flertal länder och organisationer.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV