Startsida - Nyheter

Oheligt samarbete om förintelsedagen

I dag fredag högtidlighålls minnet av Förintelsen och regeringen har gett Forum för levande historia, FLH, uppdraget att hålla i arrangemanget. Det är en myndighet som har till syfte att ”stärka demokrati, tolerans och respekt för mänskliga rättigheter.” På hemsidan står till exempel följande att läsa: ”I dagens Europa är judar, romer, muslimer och homo-, bi- och transpersoner några av de mest utsatta grupperna.”

Samtidigt samarbetar FLH inför minnesdagen med Nätverket för högtidlighållande av Förintelsens minnesdag i Sveriges riksdag, vars initiativtagare är Mikael Oscarsson. Han är tongivande i de konservativa falangerna inom Kristdemokraterna och har en tydlig hållning mot abort och hbt-rättigheter. Han var tidigare ordförande i organisationen Ja till livet, med starka kopplingar till Livets Ord, en post han tvingades lämna när han blev riksdagsledamot 1998. Han är även verksam i riksdagens nätverk Forum för familj och människovärde, som kritiserats av exempelvis RFSU för att ha bjudit in talare kända för sin homofobi och sitt starka abortmotstånd.

Eskil Franck är överintendent på FLH och beskriver bakgrunden till samarbetet såhär:

– Vi har ett uppdrag av regering och riksdag. Mikael Oscarsson tog initiativet till en grupp i riksdagen som ska högtidlighålla minnet av förintelsen där alla partier är representerade. Ingen i den gruppen har haft några synpunkter på honom.

Har Mikael Oscarsson gett uttryck för att han sympatiserar med hela FLH:s uppdrag?

– Jag har aldrig frågat honom utan vi har bara minnesdagen i fokus. Jag har inga problem med att man delar upp frågor på det sättet, det handlar om olika saker.

Ger ni inte honom snålskjuts in i människorättskretsar utan att han delar dess representanters värderingar?

– Jag kan inte svara på det, jag har inte övervägt den frågan inom ramen för vårt specifika samarbete.

Delar du hans värderingar på viktiga punkter?

– Jag har aldrig pratat med honom om det, men från vår sida är vi glasklara när det gäller till exempel hbt-frågor, att alla människor har lika värde och samma medborgerliga rättigheter.

Så om han har en annan ståndpunkt är det inget problem?

– Nej, vi blandar inte ihop de frågorna. Att högtidlighålla Förintelsens minnesdag är en sak, att uttrycka åsikter i andra frågor en annan.

Är Kofi Annan och konstnären Anna Berglind, samt de överlevande från Förintelsen, som också deltar, informerade om Oscarssons bakgrund?

– Ingen aning, jag har inte informerat dem. Men Oscarsson har ju inget med arrangemanget på Raoul Wallenbergs torg att göra till exempel. Men när talmannen står bakom manifestationen i riksdagen så ser vi inga problem, vi har sanktion från högsta ort så att säga.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV