Startsida - Nyheter

Ökad människohandel i Tyskland

Det är ekonomerna Seo-Young Cho vid universitetet i Göttringen, Axel Dreher vid universitetet i Heidelberg och Eric Neumayer vid London School of Economics and Political Science som har skrivit rapporten Does Legalized Prostitution Increase Human Trafficking?

I den konstaterar de att länder som Tyskland och Danmark, där prostitutionsköp inte är kriminaliserat, har en signifikant högre andel människohandel.

Danmark beräknas ha mer än fyra gånger så mycket människohandel som Sverige, trots att Sverige har cirka 40 procent högre antal invånare än Danmark. Och i Tyskland, som har knappt tio gånger fler invånare än Sverige, beräknas människohandeln vara mer än 60 gånger så omfattande.


Lagen fungerar inte

För tio år sedan införde Tyskland en lag som innebär att prostitution skulle ses som vilket yrke som helst och att kvinnor i prostitution därmed skulle kunna få sjuklön, pension och andra löneförmåner. Men när den tyska staten efter några år gjorde en utvärdering av lagen, visade det sig att lagen inte fungerat som det var tänkt. Endast 1 procent av de tyska prostituerade beräknades ha anställningsavtal som ”sexarbetare”. Utvärderingen visade tvärtom att de flesta inte ville ha anställningsavtal, eftersom majoriteten inte såg prostitutionen som ett arbete, utan tvärtom som en tillfällig lösning på en omöjlig ekonomisk situation, och något som de ville komma ifrån.

Nu visar den aktuella undersökningen alltså att lagen dessutom har lett till ökad människohandel.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV