Frågor om jämställdhet har länge funnits med i SOM-institutets undersökningar. Förra helgen höll institutet konferens. Vi ställde tre frågor till forskaren Maria Edström som var där. Hon konstaterar att det finns gott om obearbetade data för forskare att sätta tänderna i.
Du har varit på SOM-konferens, var det intressant?
– Ja, ett bättre sätt att få veta opinionstrender i Sverige finns nog inte. SOM-institutet har ställt frågor om samhälle, opinion och medier till svenska folket sedan 1986 vilket ger många möjligheter att följa till exempel människors inställning till sex timmars arbetsdag.
Vilken status hade jämställdhetsfrågorna på konferensen?
– Frågor om jämställdhet har funnits med länge, även om det bara är ett ämne bland många. SOM-undersökningarna visar att kvinnor och mäns åsikter ofta skiljer sig åt när det gäller jämställdhetsrelaterade frågor. Med SOM-data kan man förklara vad kön, ålder, bostadsort, utbildning och klass spelar för roll för människors åsikter.
Ur ett feministiskt perspektiv – vad är mest intressant?
– Att det fortfarande finns så mycket obearbetade data kring kön och genus som dessutom är öppna att använda för alla forskare så snart årets undersökning presenterats. Nationella sekretariatet för genusforskning har samarbetat med SOM om två frågor i år – omsorgsansvar och sexuell orientering. Vi hoppas kunna öka genusforskares intresse för SOM-data och på sikt tror jag att de nya frågorna också kommer att få betydelse för andra SOM-forskare.