I veckan presenterade Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet sina respektive skuggbudgetar. Stina Svensson, talesperson Feministiskt Initiativ, ser större jämställdhetsambitioner hos oppositionspartierna än hos regeringen. Men hon hade gärna sett ännu vassare förslag.
De tre oppositionspartierna S, MP och V:s budgetförslag innehöll flera likheter, bland annat vill de gå i samma riktning vad gäller social-, arbetslöshets- och sjukförsäkringarna, konstaterade Ekots inrikespolitiska kommentator Inger Arenander i torsdags. Samtliga vill också satsa på äldreomsorgen och utökad barnomsorg på obekväm arbetstid.
Bland olikheterna märks inställningen till skatter, där Vänsterpartiet (V) till exempel vill höja bolagsskatten medan Socialdemokraterna (S) och Miljöpartiet (MP) vill sänka densamma.
Kvinnor gynnas av S-budget
I S budget ligger fokus på att stärka hushållens ekonomi och den generella välfärden samt att motverka arbetslöshet. Höjt barnbidrag, höjt tak i a-kassan och mindre klasser i skolan är några av S konkreta förslag.
S har låtit Riksdagens utredningstjänst göra en jämställdhetsanalys av partiets politik för 2013. Enligt analysen, som jämför Socialdemokraternas politik med regeringens, gynnas kvinnor något mer än män. Kvinnors nettoinkomst växer med i genomsnitt 600 kronor per år jämfört med 400 kronor för män; detta gäller innan hänsyn har tagits till barnbidraget, skriver S i sin budgetmotion.
MP:s budget domineras av satsningar på klimat, industri och småföretag. Några av MP:s konkreta förslag är att sänka skatten för ensamstående föräldrar, inrätta en statlig stimulanspott för jämställda löner och att Medlingsinstitutet ska ges direktiv om att föreslå aktiva åtgärder mot strukturella löneskillnader.
MP avsätter även 500 miljoner till förkortad arbetstid inom äldreomsorgen och föreslår ny lagstiftning om jämställdhetsintegrering, vilket Feministiskt Perspektiv tidigare har skrivit om.
Ekonomiskt slöseri
Det övergripande målet för V:s budgetmotion är full sysselsättning. Enligt V ger partiets budget 100 000 fler jobb än regeringens budget. En stor andel av jobben ska skapas i den offentliga sektorn, vilket gynnar kvinnor, säger Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson i en kommentar.
– I dag i Sverige är det så att 199 000 färre kvinnor är sysselsatta, det är ett jättestort ekonomiskt slöseri, säger hon.
Enligt Ulla Andersson är V:s satsningar på välfärd – såsom barnomsorg på obekväm arbetstid, individualiserad föräldraförsäkring och rätt till heltid – avgörande för kvinnor. De som tjänar på partiets budget är, enligt Andersson, framför allt låginkomsttagare och kvinnor.
Andra förslag i V:s budget är att avskaffa RUT-avdraget och fas 3. Det sistnämnda vill även S göra.
Stina Svensson, talesperson för Feministiskt Initiativ, kritiserade nyligen regeringens budget för att låta ojämställdheten mellan kvinnor och män fortsätta öka. När S presenterade sin ”Affärsplan för Sverige” var hon inte heller imponerad, då den enligt henne i stort sett saknade fokus på ökad jämställdhet.
– Däremot är jag positiv till S satsning på barnomsorg på obekväm arbetstid, som är större jämfört med regeringens.
Även om S har ambitioner att öka jämställdheten mellan kvinnor och män saknar Stina Svensson en genomgripande systemkritik av de strukturer som upprätthåller och skapar ojämställdhet.
– En del av S förslag gör kanske inte så stor skillnad, till exempel underhållsbidraget som de vill höja med 50 kronor. Där vill vi satsa 1 000 kronor.
Större ambitioner
Hos MP ser Stina Svensson något större jämställdhetsambitioner. Framför allt i förslaget om en statlig stimulanspott för att komma till rätta med lönediskrimineringen av kvinnor på statlig nivå.
– Det finns ambitioner hos Miljöpartiet, vilket jag tycker är bra. Men förslaget om stimulanspott gäller bara statlig nivå. Man kommer inte åt den sektorsvisa diskrimineringen – alltså skillnaderna mellan till exempel vården och verkstaden – på det sättet. Det är den diskrimineringen som är problemet, säger Stina Svensson, som menar att Fi:s förslag om en jämställdhetsfond är en åtgärd som riktar in sig på diskrimineringen av kvinnodominerade sektorer.
Stina Svensson välkomnar MP:s förslag om arbetstidsförkortning inom äldreomsorgen, men påpekar att det inte är någon garanti för ökad jämställdhet. Det beror på hur den övriga arbetsbördan ser ut, menar hon. Åtgärder som sätts in för att minska belastning på jobbet kan till exempel resultera i en ökad arbetsbörda i hemmet.
– Det krävs en helhetsanalys. Därför vill vi se en generell arbetstidsförkortning och individualiserad föräldraförsäkring, säger hon.
Att både V, MP och S satsar på äldreomsorgen tycker Stina Svensson är positivt.
– Jag hoppas att det mynnar ut i att man tittar på kvinnors arbetsvillkor och inte bara erbjuder deltidstjänster, samt att man slutar utnyttja timvikarier.
Fotnot: när intervjun gjordes hade Vänsterpartiets budgetförslag inte presenterats i sin helhet.