Startsida - Nyheter

OS – tio i topp

Feministiskt Perspektiv har tidigare presenterat de kvinnor som ska representera Sverige under OS- i London. Här nedan presenterar vi de kvinnor som vi tror ska knipa medaljer.

Therese Alshammar, simning

Den 34-åriga simmerskan har vunnit flest mästerskapsmedaljer genom tiderna och har slagit flera världsrekord. Det är lätt att tro att Therese Alshammar vunnit allt som går att vinna. Men hon har aldrig stått överst på pallen i ett Olympiskt mästerskap. Kanske är det nu dags för en av Sveriges mest framgångsrika idrottare genom tiderna att äntligen få sitt OS-guld? Det mesta talar för att Alshammar får med sig en medalj. Hon har en bra säsong bakom sig och får ses som guldfavorit på distansen 50 meter frisim.

Sara Sjöström, simning

Bakom Therese Alshammar står nästa stora svenska simstjärna redo att ge Sverige fler medaljer att glädjas åt. Sara Sjöström är 18 år och har ännu inte gått ut gymnasiet men är redan en erfaren mästerskapssimare. Hon är favorit på distansen 100 meter fjärilsim men en sjukdomsfylld försäsong stör en aning. Får ändock ses som ett av Sveriges största medaljhopp i London.

Emma Johansson, cykel

Innan OS i Peking var det få som visste vem Emma Johansson var. Väl på plats i Peking vann hon Sveriges första OS-medalj under mästerskapet. Blev ”Silver-Emma” med hela svenska folket när hon vann linjeloppet i OS för fyra år sedan. I våras var hon med om en olycka och fick gå med båda armarna i bandage. Har dock kommit tillbaka starkt och har siktet inställt på en ny OS-medalj.

Fotbollslandslaget

Efter några mindre lyckade mästerskap är Sverige återigen en av favoriterna inför fotbolls-turneringen i OS. Men det kommer inte att bli enkelt. Skador på nyckelspelarna Therese Sjögran och Charlotte Rohlin stör och USA ser vassare ut än på länge. USA, Japan, Brasilien och Frankrike vill blanda sig i medaljstriden och för att Sverige ska vinna sin första OS-medalj i damfotboll någonsin krävs en Lotta Schelin i toppform. Ett plus i kanten för Sverige är att Tyskland inte är med i OS. Under de tre senaste Olympiska spelen är det just Tyskland som stått i vägen för Sveriges OS-framgångar.

Anna Laurell, boxning

Har varit med länge och vann sitt första VM-guld för 11 år sedan. Under de senaste åren har framgångarna uteblivit en aning, mycket på grund av en långdragen sjukdom. Kommer till OS tack vare ett wildcard och lottningen blir avgörande för boxningsprofilens medaljchanser.

Sofia Mattsson, brottning

VM-silvret ifjol gör att medaljförhoppningarna på Mattsson är höga. Men har väldigt mycket press på sig efter den uppmärksammade ”brottarfaljten” där Mattsson fick en OS-plats framför meriterade Ida-Therese Nerell. Om Mattsson lyckas undvika att lägga allt för stor press på sig själv har hon en god möjlighet att ta en medalj i 55-kilosklassen i OS.

Anna Lindberg, simhopp

Gjorde sitt första OS under spelen i Atalanta 1996, endast 14 år ung. Nu har hon hunnit fylla 31 och har multum med rutin bakom sig. Har vunnit många EM-guld men den stora framgången har inte kommit ännu. Som bästa OS-placering har hon en 5:e plats från OS i Sydney 2000. Om hon får allt att stämma kan hon kanske hoppa hem en OS-medalj från 1- eller 3-meterssvikten i London.

Lagkapp, simning 4x100 frisim

Sverige har en tendens att lyckas bra på lagkapper i stora mästerskap. Tidigare i år vann damerna EM-silver på fyra gånger 100 meter frisim, utan storstjärnan Therese Alshammar i laget. Vi bör inte förvänta oss en medalj, men här finns goda skrällchanser för Sveriges del.

Handbollslandslaget

Efter EM-finalen 2010 höjdes handsbollslandslaget till skyarna. I VM 2011 lyckades de dock inte motsvara förväntningarna. Har en svår grupp att tampas med i OS men allt kan hända. Storstjärnan Linnea Thorstenson har en skadefri säsong bakom sig, något hon inte haft på mycket länge. Kan Isabella Gulldén prestera på topp också finns chans till en riktig skräll.

Emma Green Tregaro, höjdhopp

Tog nyss medalj under friidrotts-EM i Helsingfors men än så länge har Green Tregaro inte fått hoppningen att stämma under 2012. Har fortfarande mycket att bevisa och vad passar då bättre än att göra det under ett OS? Den givna guldfavoriten Blanka Vlasic missar OS på grund av skada. Med henne ute ur bilden kan allt hända under damernas höjdhoppstävling. Green Tregaro har alltså möjlighet att ta medalj, men hon kan lika gärna riva ut sig på 1,89 och missa hela festen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV