Startsida - Nyheter

Oskuldtester blir fall för internationell rätt

Natten efter 8 mars förra året greps ett antal aktivister på Tahrirtorget av militären. 18 av dem var kvinnor. De yngre och ogifta tvingades genomgå oskuldstester av militärens läkare.

Bland dessa kvinnor fanns den nu välkända Samira Ibrahim som efter frisläppandet inte höll tyst. Hon protesterade, talade om övergreppet i media och tog fallet till domstol. En civildomstol tog upp hennes fall och andras, som också vågade vittna, och sade att militären måste upphöra med oskuldtesterna. Men militären hävdar att dessa är nödvändiga för att soldaterna inte ska anklagas för våldtäkt på de fångade kvinnorna.

Nu ska 17 egyptiska organisationer driva fallet vidare till internationella domstolar. Kampen som Samira Ibrahim påbörjade har fått massivt stöd av Egyptens kvinnor, kvinnoorganisationer samt politiska och anti-militära krafter i Egypten. Ibrahim hyllas som hjälte för sitt mod och sin beslutsamhet.

”Organisationerna som ska driva fallet vidare säger att de har tillräckliga bevis och vittnesmål för att få en fällande dom. Det som behövs är en oberoende rättsinstans, vilket militärdomstolen inte är då militären är involverad i brottet.” skriver Kvinna till Kvinna ett pressmeddelande på torsdag.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV