Outnyttjad kapacitet kostar

Videon, som är drygt två minuter lång, lyfter upp resultaten från en rapport om ökad jämställdhet i jordbruket som FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, FAO, gav ut förra året.

Enligt rapporten är den bristande jämställdheten i jordbruket kostsam på flera sätt. Den är en av orsakerna till att jordbrukssektorn producerar mindre mat än den har kapacitet för och är en bidragande orsak till att miljontals människor går hungriga i onödan. Ett jämställt jordbruk skulle minska antalet i hunger med 100 och 150 miljoner.


Sämre förutsättningar

Kvinnor utgör nästan hälften (43 procent) av arbetskraften inom jordbruket i utvecklingsländer, men saknar många av de resurser och den kunskap som män har tillgång till. Kvinnor har sämre tillgång till markrättigheter i alla världens regioner. De har sämre tillgång till teknologi, utbildning och marknad.

Kvinnor tenderar även att ha osäkrare anställningar som deltid och säsongsarbete, och har inte samma tillgång till rådgivning, krediter, växtnäringsämnen och maskinell utrustning som män. Därför blir avkastningen på mark som odlas av kvinnor lägre. Det handlar enligt FAO inte om att kvinnor skulle vara sämre jordbrukare utan att de ges sämre förutsättningar och resurser.

Om de 1,1 miljarder kvinnor som arbetar inom jordbruket fick möjlighet att nå sin fulla potential, skulle de kunna öka produktionen med 20-30 procent. Det skulle i sin tur öka den totala jordbruksproduktionen i låginkomstländer med 2,5-4 procent. En sådan produktionsökning kan minska antalet hungriga i världen med 12-17 procent, enligt FAO.


Riktar sig till beslutsfattare

Videon är tänkt att fungera som en introduktion till FAO:s jämställdhetsarbete. Det säger Jakob Lundberg, informatör på FAO Norden.

– Den riktar sig framför allt till beslutsfattare i världen och alla som jobbar med utvecklingsfrågor, allt från G8 och G20 till biståndsministrar, jordbruksministrar och NGO:s. Vi vill visa på relevansen i de här frågorna, säger han.

Om det nu finns sådana vinster med ett jämställt jordbruk, varför har det inte satsats mer på att minska klyftorna mellan män och kvinnor tidigare?

– Dels har man inte haft bra data – den här rapporten är ett riktmärke på det sättet. Det finns massor av strukturella skäl. Det är först när beslutsfattare börjar agera som det händer någonting, säger Jakob Lundberg.

Vilka aktörer är det som kan förändra situationen?

– Det ligger på allt från familjenivå till regeringsnivå. Bara att ge kvinnor tillträde till markrättigheter, redskap, kunskap och utbildning gör jättemycket, sen handlar det om att skapa policies som är genusmedvetna och att kvinnor kommer med mer i beslutsprocessen.

Enligt FAO var ungefär 925 miljoner människor undernärda under 2010. Av dessa bor 906 miljoner i låginkomstländer.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV