Startsida - Nyheter

Pantrarna i protest mot GP

Den 5 juli mördades en 23-åring på Önskevädersgatan i Göteborg. Han var medlem i Pantrarna, en organisation som arbetar för civila rättigheter för invånarna i Biskopsgården. Göteborgs Postens rapportering av händelsen gav bilden av en uppgörelse mellan kriminella gäng i förorten, eventuellt orsakad av att 23-åringen avslöjats som polisinformatör.

”Den ihjälskjutne mannen är väl känd av polisen; inte minst sedan striderna mellan grupperingar från Backa respektive Biskopsgården”, står det i artikeln. Journalisten förmedlar vidare att dödsskjutningen skulle orsakats av ett sms mellan den döde och en polisman, enligt en ”uppgiftslämnare”. Nyhetstexten avslutas med att situationen i förorten är ”akut” med stöd i ett citat från en polisman: ”Vi har under de senaste veckorna sett hur temperaturen i olika grupperingar i olika förorter har höjts. Gatukonflikterna blir i allmänhet lite värre på sommaren”.

Pantrarna samlade till en demonstration utanför GP-huset i onsdags i protest mot mediernas förvrängda bild av förorterna och deras ansvarslöshet i att sprida grundlösa rykten om en mördad människa.

– Vi vill stoppa smutskastningen av förorter. När det händer något i rika områden kontaktar medierna invånarna, men de gör sig inte besväret när det handlar om förorten. Media sprider bara negativa bilder om oss, säger en representant från Pantrarna.

Som stöd närvarade representanter för Stockholmbaserade organisationen Megafonen. De kritiserar bland annat begreppet ”känd av polisen” som misstänkliggör på lösa grunder.

GP:s chefsredaktör Jonathan Falck bad offentligt om ursäkt för publiceringen. Han erkände att tidningen lider av bristande kontakter med vissa områden, därför är tidningen inte lika bra på att skildra vad som händer i alla delar av staden. Han välkomnade kontakten med Pantrarna och hoppades att den skulle förhindra liknande tabbar i framtiden.

Pantrarnas ordförande Murat Solmaz poängterade att Falcks offentliga ursäkt var ett direkt resultat av mobiliseringen.

– Detta visar att det lönar sig att protestera och göra motstånd!

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV