Startsida - Nyheter

Pengar till förskola i kulturbudget

Den totala budgeten för kulturområdet 2013 uppgår till cirka 6,8 miljarder kronor. Det framkommer i årets budgetproposition från Kulturdepartementet.

Den största satsningen går till Umeå som är kulturhuvudstad 2014. 75 miljoner avsätts för att stödja satsningar under kulturhuvudstadsåret. Tillsammans med de tillskott som kommer från Statens kulturråd bidrar staten med minst 80 miljoner kronor till Umeå Kulturhuvudstad.

Regeringen satsar också ytterligare 17 miljoner kronor på ”Skapande skola”, vars syfte är att stärka arbetet med kultur i skolan samt att stärka samverkan mellan skolan och det professionella kulturlivet. Sedan 2011 har ”Skapande skola” omfattat hela grundskolan och från 2013 ska även förskolan inkluderas.

Pengar har även avsatts till att skapa ett Nobelcenter som ska ligga på Blasieholmen i Stockholm. Centret ska bland annat rymma Nobelmuseum och lokaler för seminarier.

I budgetpropositionen presenteras också en kulturarvssatsning som exempelvis innefattar höjda bidrag till Thielska galleriet, Judiska museet i Stockholm, Zornsamlingarna, Dansmuseet, Statens musikverk och Flygvapenmuseum.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV