Pensionsgap en fråga för arbetsmarknaden

Den genomsnittliga allmänna pensionen var 12 277 kronor för män och 10 004 kronor för kvinnor 2011. Kvinnor hade därmed 81,5 procent av mäns allmänna pension, vilket är en ökning från 2003 då andelen var 75,7 procent.

Men den allmänna pensionen, som Pensionsmyndigheten ansvarar för, utgör bara en del av den totala pensionen. Tillkommer gör även tjänstepension och privat pensionssparande. Med dessa inräknade har kvinnor endast 70 procent av mäns pensioner, enligt Pensionsmyndighetens siffror från 2009. I reda pengar skiljer det 5 400 kronor varje månad, vilket innebär att män får ut nästan 65 000 kronor mer i pension än kvinnor per år.


Män når taket

Det är den totala pensionen som säger mest om hur pensionärerna har det och hur pensionen skiljer sig åt mellan olika grupper. Det menar Ann-Charlotte Ståhlberg, professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet. Men hon anser ändå att det är intressant att kvinnors andel av mäns allmänna pension ökar.

– Det kan till en del bero på att kvinnor förvärvsarbetar mer i dag än för kanske 20 år sedan. Det beror också på taket vi har i det allmänna pensionssystemet. Män når det här taket mycket snabbare, därför ser det ut som att kvinnors andel av mäns ökar. Män får inte mer från det allmänna systemet, däremot får de mer från sin sin avtalspension, säger Ann-Charlotte Ståhlberg.

Avtalspensionens andel av den totala pensionen är större för män än för kvinnor. Och avtalspensionen – som även kallas tjänstepensionen – får enligt Pensionsmyndigheten en allt större betydelse. Ann-Charlotte Ståhlberg påpekar att detta framför allt gäller dem med höga inkomster, vilket oftast är män.

En förklaring till det stora gapet mellan mäns och kvinnors pensioner är att en betydande del av dagens pensionärer är äldre kvinnor som aldrig har arbetat. Men den främsta förklaringen står att finna i att kvinnor generellt sett har lägre löner, arbetar mer deltid och oftare gör avbrott i förvärvsarbetet.

– Till det kan man lägga att kvinnor ändå får en subvention av det allmänna pensionssystemet. Det är en subvention som är riktad till dem med låga inkomster, vilket oftast är kvinnor, säger Ann-Charlotte Ståhlberg.

Hon nämner garantipension – ett grundskydd som tillfaller den som har låg eller ingen inkomst under livet – och barnpoäng samt det faktum att kvinnor generellt sett lever längre och därmed får ut mer pension totalt sett.


Låser in löneskillnader

Men Ann-Charlotte Ståhlberg ser inte ytterligare subventioner som något bra sätt att höja kvinnors pensioner.

– Jag är kritisk till att pensionssystemet skulle kompensera för ojämlikheter i löner, det skulle låsa in löneskillnaderna på arbetsmarknaden och kan försvåra utvecklingen mot jämlika löner mellan kvinnor och män. Jag tycker att det är arbetsgivaren som ska betala, inte vi skattebetalare.

Lösningen på pensionsgapet är en fråga om förändringar på arbetsmarknaden, anser Ann-Charlotte Ståhlberg. Hon menar att det handlar om att kvinnors löner måste närma sig mäns och att fler kvinnor får den typ av högre tjänster som män i högre utsträckning har. Viktigt är även män som har barn tillsammans med kvinnor tar ett större ansvar.

– Att dela på hemarbetet, det tror jag betyder mycket för att få till stånd en förändring, säger Ann-Charlotte Ståhlberg.

Frågan om kvinnors och mäns pensioner utreds just nu av Institutet för Framtidsstudier, som av regeringen fick i uppdrag att se över hur barn- och familjeförhållandena påverkar pensionerna. Uppdraget ska redovisas i juni i år.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV