Startsida - Nyheter

Per Anger-pristagare ännu i fängelse

Den fängslade människorättsaktivisten Narges Mohammadi greps för två månader sedan i Iran, efter att hon på falska anklagelser dömdes till sex års fängelsestraff. Mohammadi lider av allvarliga nerv- och muskelsjukdomar. Den 25 maj fick hennes två små barn för första gången efter den dramatiska arresteringen besöka sin mor i fängelset.

Mohammadi kunde inte gå och skjutsades i rullstol av vakter till besöksavdelningen. Enligt familjemedlemmar på plats plågades hon dessutom av talsvårigheter. Att se sin mor nedbruten har förstås traumatiserat barnen, enligt var anhöriga har sagt till medier.

Detta har upprört iranska kvinnorättsaktivister. I ett öppet brev till FN:s människorättskommission har iranska kvinnorättsaktivister visat sin oro över Narges Mohammadis hälsotillstånd och krävt att hon, i enlighet med iranska lagar, omedelbart ska frisläppas för att få behandling för sin sjukdom. Enligt brevet är Mohammadi placerat i den kriminella avdelningen av Zanjans fängelse, där det råder svåra omständigheter som förvärrar hennes tillstånd.

Narges Mohammadi är 2011 års Per Anger-pristagare för sin långa kamp för mänskliga rättigheter i Iran. I motiveringen kan man läsa: ”För att genom personligt mod och trots upprepade grova kränkningar av hennes frihet och säkerhet, på ett uthålligt och offentligt sätt ha kämpat för mänskliga rättigheter och kvinnors frihet i Iran”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV