Startsida - Nyheter

”Alla som vill ska ha möjlighet att yrkesarbeta”

Att alla kvinnor ska åtnjuta ett bekvämt liv med familjen i fokus är vad Muslimska brödraskapet strävar efter i sitt arbete med att stärka kvinnors rättigheter. Den egyptiska revolutionen har gjort denna strävan möjlig, menar Maha Abul-Ezz.

I sitt partiprogram fokuserar brödraskapets Frihets och rättviseparti på att stärka kvinnors roll i familjen, att kvinnor ska kunna ses som familjens överhuvuden och att de ska respekteras som mödrar och fruar. Men för Maha Abul-Ezz är det lika viktigt att bidra till samhället utanför den egna familjen.


Försörjningen mannens ansvar

Möjligheter att arbeta, skaffa sig en god utbildning och ha tillgång till god sjukvård anser hon vara de viktigaste frågorna för att stärka Egyptens kvinnor. Det är betydligt viktigare än att öka kvinnors deltagande i det offentliga rummet.

– Det måste vara upp till varje kvinna om hon vill arbeta på en arbetsplats eller från sitt hem. Men det är viktigt att uppmuntra kvinnor som vill att arbeta hemifrån, så att alla har möjlighet att yrkesarbeta, säger hon.

Men yrkesarbetande för att bidra till hushållskassan i en familj tror hon inte på. Hon säger sig ha sett dåliga exempel på det i Europa, något som inte passar i Egypten.

– En kvinna ska kunna jobba men ska inte vara tvingas till det för sin eller sin familjs överlevnad. Hon måste få ha ett bekvämt liv. Familjer ska försörjas av män, pengarna en kvinna tjänar ska hon få behålla för sig själv.


Fler kvinnor i politiken en tidsfråga

Maha Abul-Ezz har varit engagerad i Muslimska brödraskapet i 30 år och har för första gången kunnat ställa upp i ett val. I 2010 års val meddelade hon att hon skulle nominera sig själv som kandidat på lokalnivå. Då tog säkerhetspolisen hennes man och krävde att hon skulle avsäga sig sin kandidatur, om hon någonsin ville se sin man igen. Detta har även hänt andra kvinnor, berättar Maha Abul-Ezz som menar att friheten är det viktigaste Egyptens kvinnor har skaffat sig genom revolutionen.

– Vi kvinnor slipper förföljas på grund av våra politiska åsikter, säger hon. Hon tror att denna frihet kommer att stärka kvinnors politiska deltagande också, trots att så få kvinnor valdes att representera partiet i parlamentet.

– Ge det tid. Nästa år kommer fler kvinnor att ställa upp, och perioden efter det ännu fler. Fler kvinnor kommer när de inser att det inte är några problem att ta hand om familjen även med det här jobbet.

Vill lära pojkar prata med flickor

Maha Abul-Ezz ser revolutionen som oerhört viktig för alla i Egypten och hon menar att den fortfarande pågår, och att det kommer att ta många år innan resterna av den förra regimen är borta. Våld mot kvinnor och sexuella trakasserier på gatorna är ett av dessa problem som den tidigare regimen kan beskyllas för menar hon. Men hon tror inte att det är något svårigheter att få bort detta stora problem. Hon talar åter om bra skolor och trygga familjer.

-Vi måste lära pojkar hur de ska prata med flickor och om familjer lever enligt islam kommer de lära sina barn att respektera kvinnor.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV