Nyheter

Politisk öppning i Simrishamn

Blocklojaliteten har rämnat i Simrishamn. Åtminstone när det gäller skolpolitikernas oförmåga att åstadkomma kvalitet i verksamheten och hantera ekonomin, som under flera år dragits med underskott. Hela barn- och utbildningsnämnden avsattes i måndags, den 23 april, vid ett extrainsatt fullmäktigemöte som behandlade den hårda kritiken från kommunens revisorer.

Efter en intensiv debatt röstade Centern, Folkpartiet, Österlenpartiet och Socialdemokraterna för att nämnden trots allt skulle beviljas ansvarsfrihet, medan Moderaterna, Feministiskt initiativ, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna röstade emot.

Gudrun Schyman berättar att Socialdemokraterna hade förväntat sig lojalitet, och sagt upp allt lokalt samarbete med Feministiskt initiativ. Själv tycker hon att det blev en bra debatt i fullmäktige, även om ärendet var dramatiskt.

– Många är glada över att revisionen kräver bättre kvalitet i det politiska beslutsfattandet, säger hon och konstaterar att de partier som röstade för ansvarsfrihet i praktiken haft hand om barn- och utbildningsnämnden under de senaste åren.

– Det är klart att det är kännbart att få avsked på det viset, men i oppositionen är vi överens om att beslutsfattandet varit dåligt.

Och nu har revisorerna satt ner foten.

– Det räcker inte att reservera sig. Man måste också lägga förslag som går i rätt riktning och motivera sina ställningstaganden, säger Gudrun Schyman, som hoppas att beslutet också bidrar till att låsa upp blockpolitiken i stort så att det blir viktigare vad som sägs än vem som säger det.

– Det här kan öppna för diskussioner, förslag och beslut som går på tvärs med blocklojaliteterna precis som vi gör med vår politik som bygger på mänskliga rättigheter, mot diskriminering och för jämställdhet.

– De flesta som engagerar sig i politiken är inte intresserade av att vara med i ett politiskt spel utan vill träffa andra som vill diskutera, förändra och bryta politiska åsikter. När det kommer in en ny politisk kraft som är självständig i förhållande till blockpolitiken kan det bli en välbehövlig vitalisering.

Socialdemokraterna har överklagat fullmäktigebeslutet, men Gudrun Schyman kan inte se annat än att allt gått till på rätt sätt.

Hur det ligger till formellt återstår att se. Under tiden har kommunstyrelsen ansvar för barn- och utbildningsfrågorna i Simrishamn.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV