Startsida - Nyheter

Politiskt spel inför presidentvalet i Egypten

Bothaina Kamel är hittills den enda kvinna som officiellt ställer upp som presidentkandidat i Egyptens kommande presidentval, preliminärt planerat till maj i år. Kamel är en känd radio- och TV-profil, som försvarar demokrati och civilt styre och kvinnors lika rättigheter. Kamel är en känd motståndare till korruption och talar om social rättvisa.

– Hon har redan startat sin valkampanj genom att resa landet runt och träffa folk, sade ledaren för hennes valkampanj till Feministiskt Perspektiv i november 2011. ”Folk tar emot henne i byar och småstäder med värme och förtroende. Till skillnad från de andra presidentkandidaterna, har hon inga livvakter och reser runt med sin enkla bil.” sade han.

För oberoende presidentkandidater krävs stöd från minst 30 av de 678 ledamöterna i parlamentet eller 30 000 underskrifter från valberättigade från minst 15 av Egyptens 27 delstater.


En konsensus president

I veckan har ett nytt politiskt spel från islamiska blocket med Brödraskapet i spetsen upprört presidentkandidaterna i Egypten. I egyptisk media talas det sedan flera dagar om ett förslag om en ”konsensuskandidat” som majoriteten av parlamentets ledamöter, i praktiken islamister, ska enas om. ”Konsensuskandidat” är ett alternativ till att driva en kostsam presidentkampanj, förklaras det. Muslimska brödraskapet, som lanserar idén och testar opinionen, menar att en gemensam kandidat med ”märkbar tyngd” ska presenteras i valet eftersom bara en sådan kandidat kan ha ”styrkan att styra landet och nå politisk stabilitet”, sade Mahmoud Hussein, Brödraskapets generalsekreterare, till Egypt Independet.

I en TV-intervju gick Bothaina Kamel starkt emot förslaget och kallade detta ett ”löjligt skämt” och varnade för återkomsten av det partisystem som rådde under Mubarak.

Bothaina Kamels popularitet hos egyptier har ökat under den senaste tiden, rapporterar dagstidningen Bikyamasr. Anledningen är att Kamel har tackat nej till nomineringen till ”International Women of Courage Award” 2012, som är ett amerikanskt pris för modiga och enastående kvinnor. Kamel tackade nej eftersom priset utdelas av amerikanska administrationen och hon anser att USA indirekt stödjer militären och har en hand i dödandet av revolutionärer och Mubarak-motståndare, förklarar Kamels kampanjledare. Ett klokt politiskt val tycker många med tanke på alla anklagelser mot presidentkandidaterna om att de tar emot stöd av ”utländska stater” och fonder.


Allians vill ta över

Bothaina Kamel är en presidentkandidat som regelbundet deltar i folkprotester på Tahrir-torget mot militärens styre och för revolutionens krav. Hon har länge bedrivit motstånd mot Mubarak. Senast var Kamel attackerat av huliganer, skrev hon i sin Twitter. Händelsen rapporterades av media eftersom hon befann sig på platsen tillsammans med några journalister. Tidigare i år skrev dagstidningen Bikyamasr att Kamel och hennes dotter gripits av polisen under de våldsamma protesterna mot militären nära Tahrir-torget. De båda har enligt tidningen blivit sexuellt trakasserade av poliser och soldater.

Efter flera veckors ryktesspridning och mediaspekulationer om förhandlingar mellan islamister och militären om en ”nationell konsensusregering” antog Brödraskapets Freedom and Justice Party (FJP) ett uttalande den 22 februari. Enligt det publicerade uttalandet ska en regeringen som ”reflekterar folkets röster” ta över på grund av den nuvarande regeringens misslyckande. Förslaget betyder att det islamiska blocket bestående av Brödraskapets FJP, Salafisternas Nour Party och deras allierade Al-Gamaaa Al-Islamiya, med majoritet i parlamentsvalet ska kunna bilda en egen regering. Denna eventuella plan kommer i sin tur påverka presidentvalet och skrivandet av den nya konstitutionen i Egypten.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV