Startsida - Nyheter

Nyheter

Preventivmedel viktigt för att uppnå FN:s milleniemål

Kvinnors förmåga att styra om och när de blir gravida är avgörande för verkställandet av samtliga av FN:s millenniemål. Detta visar brittiska Action Aids rapport Sex, choice and control: the reality of family planning for women and girls today. Över 200 miljoner kvinnor och flickor i utvecklingsländer har ännu inte tillgång till preventivmedel, vilket leder till över 75 miljoner oavsiktliga graviditeter per år.

Även i områden där preventivmedel finns tillgängliga hindrar ofta ojämlika maktstrukturer kvinnor från att använda dem. Vårdenheter kan förvägra vissa grupper av kvinnor, som funktionshindrade eller hiv-positiva, mödravård. Partnervåld och sexuellt tvång leder till att kvinnor får fler barn än de egentligen vill för att lyda sina makar.

I många fall behöver kvinnor och flickor tillstånd från sina makar eller familjer för att resa till läkarmottagningar utanför det egna samhället. För ogifta kvinnor kan rädsla för stigmatisering avskräcka från att besöka en klinik. I rapporten intervjuas fyra kvinnor från Afrika söder om Sahara om sina erfarenheter av familjeplanering. Intervjuerna tyder på att bistånd bör fokusera mer på stärkande av kvinnor och vidareutbildning av hälsomyndigheter.

Helena Brors
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV