Nu kommer de att kunna ha ett kontor, kvinnorna som trotsar hårt motstånd för att hävda romska kvinnors rättigheter och bekämpa rasismen hos majoritetsbefolkningarna i Europa. I måndags tilldelades Center for Roma Initiatives, CRI, Anna Lindh-priset.
Fatima Naza och Fana Delija försöker bekämpa rasismen mot romer i Montenegro och på samma gång befria kvinnorna och främja deras rättigheter inom den romska gruppen. För tio år sedan grundade de Center for Roma Initiatives, CRI, vilket har gjort det möjligt för fler romska tjejer att gå klart skolan, komma in på universitetet och få arbete.
Organisationen dokumenterar romernas situation i Montenegro och erbjuder hälsoundersökningar. De uppmuntrar kvinnor att föda på sjukhus istället för hemma, eftersom det är en nackdel för barnen när de inte registreras.
I en intervju med Tro och politik berättar Fatima Naza och Fana Delija att prispengarna kommer gå till ett kontor för CRI, även om båda tycker att den uppmärksamhet priset innebär räcker gott och väl.
– Men visst har vi länge velat ha ett eget kontor för att kunna mobilisera fler romska kvinnor. Det här hjälper oss en bra bit på väg, säger Fana Delija.
Egen kraft
Något finansiellt stöd från den nationella handlingsplan som finns för att förbättra situationen för romer i Montenegro räknar Fatima Naza inte med:
– Med tanke på att inte en enda romsk kvinna fått sitta med vid förhandlingsbordet, och den svåra ekonomiska krisen som råder, så kan vi inte räkna med något stöd härifrån.
En av verksamhetens finansiärer är Kvinna till Kvinna, som också nominerade CRI till priset.
– Fanas och Fatimas arbete visar vilken kraft unga kvinnor bär på om de får möjlighet att utveckla sitt engagemang. Under svåra omständigheter lyckas de förbättra situationen för romska kvinnor. Vi känner oss stolta över deras framgång och över vårt samarbete, säger Lena Ag, generalsekreterare för Kvinna till Kvinna.
Mona Sahlin inleder prisutdelningen med att berätta personligt om Anna Lindh, om hennes leende och hur ett så smittande leende kan vara uppfordrande på ett sätt som underskattas av de världsledare som fortfarande tror att det är våld, hat och hot som inger respekt och sammanhållning.
– Våldet, eller rädslan för våld får aldrig tillåtas strypa modet. Annas värme och engagemang måste fortsätta få vara en fyr av ljus och inspiration för oss som får fortsätta vandra här på jorden en stund till, säger Mona Sahlin.
Det var hon som i våras ringde upp och talade om att CRI skulle få ta emot Anna Lindh-priset. Nu berättar Sahlin att de började gråta och på frågan om de grät av glädje fick hon svaret: ”Nej, jag grät för att jag insåg hur få gånger någon har sagt till mig att jag gjort något bra”.
Prisutdelaren Thomas Hammarberg gör sedan en glasklar redogörelse för hur illa romer behandlas i dag i det för många andra människor öppna och fria Europa. Han har djup kunskap i frågan, inte minst genom de senaste sex åren som Europarådets människorättskommissionär, och förklarar varför beslutet att prisa Center for Roma Initiatives är så briljant. På engelska, så att hedersgästerna ska ha möjlighet att förstå.
Thomas Hammarberg riktade sitt tal direkt till Anna Lindh-pristagarna.
– Det finns bara ett ord för att beskriva romernas situation i Europa – skandal. Romerna lever i bostadsområden som påminner oss om den värsta slummen i de fattigaste städerna i världen. De utsätts för nedvärdering och djup fattigdom. Många romska barn är inte i skolan, för att de mobbas när de väl kommer dit och hoppar av tidigt, vilket blir ett hinder på arbetsmarknaden.
Arbetslösheten bland romer är över 50 procent, på vissa håll 90–95 procent, även bland de som desperat försöker få ett jobb, och resultatet av det är fattigdom. Det finns cirka 12 miljoner romer, fler romer än svenskar, varav de flesta lever i Europa.
– Politiker, även ledande statsmän, gör uttalanden om romer som är så rasistiska att de inte skulle tillåtas om någon annan grupp av människor, även ledande statsmän gör de här uttalandena, konstaterar Thomas Hammarberg.
Han poängterar att det förtryck och den marginalisering av romer som pågått i generationer påverkat hur romernas egen kultur utvecklats.
– När någon kommer för att föreläsa om hur de borde bete sig i sina familjer, till exempel mot kvinnorna och flickorna, fungerar det inte. Det blir bara ytterligare en brist som romerna ges skulden för.
Just för att det är så menar Hammarberg att det är helt avgörande med romer som själva är beredda att ta den dubbla striden mot rasismen och mot antiziganismen från majoritetsbefolkningarna i de europeiska länderna och för kvinnors rättigheter inom det romska samhället.
– Därför är det ett så briljant val att ge det här årets Anna Lindh-pris till Center for Roma Initiatives – inte Initiatives for Roma, utan Roma Initiatives. Det är deras initiativ, de gör arbetet, och vad vi kan göra är att stödja och uppmuntra dem och ge dem det här priset, för det är vad de förtjänar, säger Thomas Hammarberg.
Han ber Fatima Naza och Fana Delija komma fram till podiet. Och de är nu inte ensamma i riksdagens andrakammarsal om att fälla tårar.
Samma rättigheter för alla kvinnor
Fatima Naza berättar om svårigheterna hon själv har överkommit inom den egna familjen, tillsammans med andra, och tackar samarbetsorganisationerna SOS Hotline och Kvinna till Kvinna som bidragit till insikten att lika rättigheter gäller henne, precis som för andra kvinnor.
– Mitt liv och många andras liv skulle inte ha förändrats utan det ovillkorliga stödet från dem. Steg för steg har jag insett att vi måste kämpa både för oss själva och vårt folk. Tyvärr har patriarkala strukturer fortfarande starkt inflytande i det romska samhället och utgör ett hot mot kvinnors mänskliga rättigheter, säger Fatima Naza och lovar fortsätta sitt arbete mot diskriminering.
Fana Delija, instämmer och lägger till:
– Vi för en kamp på tre fronter, som offer inom den egna familjen, i det romska samhället och samhället i stort. Alla striderna är lika svåra och krävande. Resultaten är ibland små, men ger oss ändå styrkan att fortsätta arbeta i Anna Lindhs anda. Nu vet vi att vi kan.