EU:s mål om ökad minskad fattigdom till år 2020 kan bli svårt att uppnå. Ny statistik visar att utvecklingen har gått åt motsatt håll de senaste åren. Men den ekonomiska krisen får inte användas som ursäkt för att sänka ambitionerna, menar frivilligorganisationer i Europa som i en gemensam kampanj kräver att EU:s medlemsländer står fast vid målet om minskad fattigdom.
– Det handlar om EU:s trovärdighet, medborgarna måste uppfatta EU som ett demokratiskt projekt som värnar om alla medborgare. Om EU backar från fattigdomsmålet är det svårt att se att de gör det, säger Sonja Wallbom, ordförande för European Anti Poverty Network (EAPN) Sverige.
EAPN är den drivande kraften bakom kampanjen EU Money for Poverty Reduction Now!, som en rad europeiska organisationer står bakom, däribland European Network Against Racism, European Women’s Lobby och International Federation of Social Workers Europe. Deltagarna i kampanjen vill att EU-länderna ska leva upp till målet att minska antalet personer som riskerar fattigdom med 20 miljoner till och med 2020.
Ett av kampanjens delmål är att 20 procent av Europeiska Socialfondens budget ska gå till projekt som lyfter människor ur fattigdom och social exkludering. I nuläget går cirka 12 procent till detta område.
– Kampanjen pågår över Europa och målet är att få in en miljon EU-medborgares underskrifter till december för att kunna kräva att EU-kommissionen står fast vid sin ursprungliga plan, som lades fast innan eurokrisen ställde allt på ända, säger Sonja Wallbom.
Kommer fattigdomen att minska märkbart om 20 procent av Europeiska socialfondens pengar avsätts till fattigdomsbekämpning?
– Vad vi vet är att om de här pengarna inte avsätts kommer läget att bli ännu sämre. Pengarna behövs. Sedan är det alltid så med EU-medel att de inte kommer människor tillgodo direkt, utan det går via projekt. Det här kan framstå som en ropande röst i öknen för fattigdomen är ju strukturell, det är en större historia än vad socialfonderna kan lösa. Men detta är ett sätt göra frågan synlig och påpeka att klyftorna ökar, säger Sonja Wallbom.
Risken att hamna i fattigdom är särskilt stor för kvinnor, påpekar hon, eftersom risken ökar dramatiskt för ensamstående med barn; en grupp som framförallt utgörs av kvinnor.
Dyster framtid
Den 28 september höll EAPN en konferens i Bryssel om hur Europa lever upp till målen om fattigdomsbekämpning, som bland annat resulterade i en rad rekommendationer till EU. En av deltagarna på konferensen var Sophia Lövgren, generalsekreterare för Sveriges Makalösa Föräldrar och styrelsemedlem i EAPN Sverige. Hon fick ta del av flera gripande berättelser, bland annat om en ensamstående mamma i Grekland som vittnade om hur hon tillsammans med sina föräldrar och sin dotter tvingas klara sig på pappans låga pension, i ett samhälle med utbredd stigmatisering av ensamföräldrar. Sophia Lövgren kom hem med intrycket att framtiden för Europas fattiga ser mörk ut.
– Flera länder är ju på väg mot total kaos, och då menar jag att det finns människor som verkligen lever på gatan, eller lever oerhört fattigt, och helt enkelt inte får någon hjälp.
Färska siffror från EU:s statistikbyrå Eurostat bekräftar den dystra bilden. Sysselsättningsgraden har minskat från 70,3 procent 2008 till 68,1 procent 2011. Och efter att stadigt ha minskat fram till 2009, har antalet människor som lever i eller riskerar att leva i fattigdom åter börjat öka. 2009 var antalet 113,8 miljoner och 2010 hade antalet ökat till 115,7 miljoner, skriver sajten fackligt.eu. Enligt strategin Europa 2020 har EU som mål att 75 procent av 20-64-åringarna ska arbeta och att antalet människor som lever i eller riskerar att leva i fattigdom ska ha minskat med minst 20 miljoner.
Rikedom problemet
EAPN och de andra medlemmarna i kampanjen EU money for poverty reduction now! menar att det krävs att politikerna avsätter pengar för att fattigdomsmålet ska uppnås.
Sophia Lövgren anser också att det är dags att skifta problemfokus. Vi vet redan hur de fattiga har det, påpekar hon.
– Vad mer finns att säga än att de inte kan äta sig mätta, har söndriga tänder och går med sommarskor på vintern?
Problemet är snarare rikedomen, anser Sophia Lövgren.
– Vi vet att de rika blir rikare. Alltså är inte problemet brist på pengar, problemet är skev fördelning och brist på solidaritet.
Både Sophia Lövgren och Sonja Wallbom tycker att det är svårt att få gehör för frågan i Sverige. Sonja Wallbom menar att intresset för Europarelaterade frågor överlag är ljummet, också hos många politiker. I december planerar EAPN Sverige att hålla en nationell konferens om fattigdom där de hoppas kunna väcka frågan bland svenska politiker.