Startsida - Nyheter

Pussy Riot fortsätter oavsett

I dag den 17 augusti faller domen mot Maria Alekhina, Nadezhda Tolokonnikova och Ekaterina Samucevich, tre aktivister från den ryska människorättsgruppen Pussy Riot. De tre kvinnorna riskerar upp till sju års fängelse anklagade för huliganism efter att de i februari i år stormat fram till altarvalvet i Frälsarkatedralen i Moskva och i en knappt minut lång aktion bett jungfru Maria att driva ut Putin ur den ryskortodoxa kyrkan.

Pussy Riots aktion utgör ryggrad för en musikvideo där gruppen i rasande tempo levererar svidande kritik mot hur deras kristna tro, och den ryskortodoxa kyrkan i stort, kapats av presidenten Vladimir Putin. Pussy Riot menar att kyrkan genom sitt samröre med staten indirekt stödjer de inskränkningar av mänskliga rättigheter och urholkning av demokratin som dagligen drivs igenom av det styrande partiet, Förenade Ryssland, och president Vladimir Putin.

Patriark Kirill, den ryskortodoxa kyrkans högsta man, har också officiellt gått ut och stöttat Putin och sagt att presidenten är Rysslands frälsare och den enda som kan leda landet.



Tecken på maktfullkomlighet

I början av augusti inleddes rättegången mot de tre medlemmarna i Pussy Riot, och när det stod klart vilka allvarliga straffpåföljder som hotade aktivisterna väcktes omvärldens engagemang. Amnesty International driver kampanj för att kvinnorna omedelbart ska släppas fria och anklagelserna mot dem ska ogillas. Därtill har bland annat världskända musikartister såsom Madonna och Patti Smith slutit upp med samma uppmaning och vädjan till den ryska presidenten.

Frågan är bara om de internationella påtryckningarna kommer att hjälpa. Journalisten Anna Politkovskaja, mest känd för sina kritiska skildringar av ryska arméns övergrepp i republiken Tjetjenien och som under ouppklarade omständigheter mördades år 2006, avslöjade i sin reportagebok Rysk Dagbok hur Putin under sin tid vid presidentposten ursäktat inskränkningar av mänskliga rättigheter utifrån kampen mot terrorism och hur människorättsaktivister drabbas av omotiverat hårda straff i dess kölvatten.

Putin har under flera års tid aktivt underminerat det ryska parlamentet Duman, strypt oberoende medier och situationen påminner mer om rättshaveriet under Stalins Sovjet, där partiet är allt, och partiets ledare står oemotsagd och maktfullkomlig.


Krav på maximala straff

Miriam Elder, brittisk journalist som följt rättegången på plats, menar att den juridiska processen närmast kan liknas vid en fars. Rättegången mot de tre medlemmarna i Pussy Riot är därför knappast en fråga om huliganism eller förargelseväckande beteende utan snarare Putins sätt att visa sin makt.

På Pussy Riots hemsida ger Petr Verzilov, make till en av de åklagade kvinnorna, sin syn på det ryska lagsystemet:

– Det finns bara en man som bestämmer utgången av rättegången. Det är inte domaren eller juristerna, det är Putin själv. Han har total kontroll och makt över rättsväsendet. Vi förväntar oss därför att kvinnorna kommer att få flerårigt fängelsestraff, eftersom att släppa kvinnorna fria eller ge dem villkorlig dom skulle innebära att Putin då visar sig ha blivit påverkad av internationella påtryckningar.

Detta är en bild av Putin som delas också av Anna Politovskaja, som i sin reportagebok beskriver Putins vision som ett oberoende Ryssland byggt på rysk nationalism och patriotism. Allting som associeras till västvärlden ses som hot. Oron växer därför över att alla internationella påtryckningar för att släppa kvinnorna i Pussy Riot fria är just det som får Putin att utkräva maximalt straff. Att två av de anklagade är småbarnsföräldrar lär inte spela någon roll i att mildra straffet.

I dag faller alltså domen. Samtidigt kommer det ske demonstrationer runtom i världen, här i Sverige är manifestationer planerade i Stockholm. Och oavsett domens utfall så har de övriga medlemmarna i Pussy Riot meddelat att de kommer att fortsätta protestera för att uppmärksamma världen om den demokratiska regression som pågår i Ryssland.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV